Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sjukhusdirektören: Vi hyr in personal när det behövs – för att säkra arbetsmiljö och patientsäkerhet

Replik på insändarenStafettsköterskorna värdefulla – om de tvingas sluta säger jag upp mig” i ST 11 september, med signaturen "En alltför trogen anställd".

Vi vill ha så hög grad fast anställd personal som möjligt inom vården i Region Västernorrland. Vi anser att det ger viktig kontinuitet för patienterna, en bättre arbetsmiljö för våra anställda med större förutsättningar för utvecklingsarbete och det kostar mindre än att hyra in personal.

Idag har vi inte så många fast anställda som vi önskar och behöver därför hyra in personal för att säkra din och dina kollegors arbetsmiljö och för att bibehålla en hög patientsäkerhet. Vi ska och kan inte sluta att hyra in personal om det äventyrar patientsäkerhet eller arbetsmiljö, däremot måste vi fortsätta arbeta för att öka graden av egna anställda.

Som ett led i det ser vi över hur vi hyr in personal, vi granskar exempelvis avropen ännu noggrannare nu än tidigare för att se till att vi bara hyr in personal när det verkligen är befogat.

Andra viktiga områden att arbeta med är att förbättra arbetsvillkor och se över löneutveckling. Vi ska också se till så att varje medarbetare arbetar på toppen av sin kompetens. Det innebär att exempelvis undersköterskor kan ta över vissa av sjuksköterskornas uppgifter, och sjuksköterskor kan utföra en del av vad läkare gör idag.

Att minska beroendet av hyrpersonal är en stor utmaning som vi måste lyckas med, för patienternas, medarbetarnas och ekonomins skull.

Lena Carlsson, sjukhusdirektör Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel