Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sjuksköterska: De nya restriktionerna för sjukresor är absurda

 
Nya avgifter och regler för sjukresor i länet
Visa alla artiklar

Jag jobbar som sjuksköterska på en akutvårdsavdelning för hjärtsjukvård, det vill säga många av patienterna vårdas för hjärtinfarkter eller är drabbade av hjärtsvikt och har samtidigt med sig många andra sjukdomar i bagaget.

När det är dags för en patient att bli utskriven och åka hem så frågar vi alltid i första hand om de har någon anhörig som kan hämta dem. Om så inte är fallet har vi bokat en hemresa – en så kallad sjukresa.

Sen en tid tillbaka så har vi personal fått nya restriktioner, vi får inte längre ringa och boka sjukresor åt våra patienter som vi anser behöver det. Istället ska vi ge våra patienter en broschyr med information om taxi och kollektivtrafik och be dem ringa själva.

Patienterna ringer då ett nummer och hamnar hos någon slags bedömningscentral, och det är här det stora problemet börjar. Här sitter då alltså en människa på andra sidan luren som inte alls har någon sjukvårdsutbildning och ska då göra bedömningen om patienten blir beviljad en sjukresa hem eller om de är pigga nog för att åka buss eller tåg.

I många fall anser dessa personer då att patienterna är pigga nog för att ta buss hem, och vi personal på avdelningen möts då av förtvivlade patienter. Är man över 85 år är det inget problem, då blir sjukresan beviljad.

Patienterna som blir nekade sjukresa brukar också få höra att de måste ansöka om sjukresor i förhand. Men då 99 procent av våra patienter kommer in akut är det väl inte så att förutsättningarna funnits för att kunna ordna så att intyg för sjukresor finns redo när man skall åka hem från sjukhuset.

Jag tycker det är absurt att en person på andra sidan telefonluren, som dessutom saknar sjukvårdsutbildning, ska tala om för patienterna som nyligen vårdats för en hjärtinfarkt eller legat inne för sin svåra hjärtsvikt, att de minsann är pigga nog för att ta bussen hem. Det spelar ingen roll att de inte ens fick med sig skor i ambulansen på väg in till sjukhus eller kanske knappt orkar ta sig ner till busshållplatsen utanför sjukhuset.

Det måste väl finnas ett bättre sätt att lösa det hela på.

N.H. – sjuksköterska

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel