Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sjuksköterska: Högt tryck på Sundsvalls sjukhus – hur ska man orka jobba flera år i det här tempot?

Jag jobbar som sjuksköterska på en avdelning på Sundsvalls sjukhus där vi har mellan 14 och 18 vårdplatser. Antalet patienter som lades in på vår avdelning förra året var över 1400, vilket innebär att vi får in ungefär minst tre nya patienter varje dag, där vårdtiden varierar kraftigt mellan en dag till flera månader.

Detta år ser ut att gå i samma spår som förra. Vi har nästan alltid överbeläggningar.

Vanligen har vi väldigt svårt sjuka och palliativa patienter, och vi tar även hand om anhöriga.

När vi ska skicka patienter vidare till någon av kommunens verksamhet tycks det ibland vara tvärstopp och de blir liggandes kvar på vår avdelning.

Vi är få sjuksköterskor och är någon av oss sjuk är det svårt att få in någon ny. Vi jobbar i ett högt tempo där vi ofta stressar, jobbar över och hoppar över måltider.

Jag tycker om mitt yrke väldigt mycket och har jättebra kollegor, men min fråga är: Hur ska man orka med att jobba i flera år till i detta tempo – och med det stora trycket som aldrig tycks lugna ner sig? När man ibland inte verkar ha något att säga till om.

Jag förstår att folk i detta yrke blir utbrända, för man är väldigt ofta helt slut då man kommer hem från arbetet.

Och – hur löser vi sjuksköterskekrisen på detta sätt?

Sjuksköterska

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel