Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sjuksköterska: Vi vill inte längre ha fler arbetsuppgifter, jobba fler timmar eller springa fortare för skitlöner

Det räcker nu Region Västernorrland!

Dagligen matas vi med artiklar om stafettbolag som betalar fantasilöner samtidigt som vi läser om landstingens dåliga ekonomi och Sveriges just nu utbredda och konstanta vårdkris.

Här i Västernorrland erbjuds barnmorskor 60000-95000 kronor i månaden via stafettbolag för en månads jobb i sommar. Medan en nyutexad barnmorska med dryga tio år i bagaget som sjuksköterska erbjuds 32500 kr i månaden för en anställning.

Inser ni inte hur fruktansvärt vridet detta är?

Det tas ur olika kassor, upprepar ledningen som något slags mantra. Nej, det gör det inte, för pengarna tas ur kassan som kallas skattebetalarnas pengar.

Ja, kanske är vi sjuksköterskor gnälliga kvinnor och män som tröttnat på att slå i lönetaket innan vi fyllt 40 år och som sliter ont för att försöka göra vårt bästa trots en arbetsmiljö och lön som lämnar mycket att önska.

När ska erfarenhet och lojalitet belönas? Ska vi lösa vårdkrisen genom dyr hyrpersonal eller kanske genom att använda läkarstudenter för att täcka upp sjuksköterskebristen?

En nyligen gjord undersökning visar att 44 procent av sjuksköterskor mellan 30 och 44 år funderar på att helt byta yrke. Jag skulle tro att den siffran egentligen är högre men att livet runt omkring gör det omöjligt.

Vi vill inte längre ha fler arbetsuppgifter, jobba fler timmar eller springa fortare för skitlöner. Det känns som ett hån. Man har många skyldigheter som medarbetare, exempelvis att försöka prata gott om och belysa sin arbetsgivare ur en positiv synvinkel. Vad är det som vi fast anställda ska se som positivt? Är det de cirka 700 kr som den årliga lönerevisionen ger? Att vi inte får semester när vi vill på grund av personalbrist? Almanackan vi får gratis av landstinget? Eller kanske att gång på gång skola in nya stafetter som lyfter tre-fyra gånger mer i lön än vi gör?

Det förvånar mig också att inte fler ställer sig bakom detta. Vill vi inte behålla ett välfärdssamhälle som kan ge en god och trygg vård till alla?

Du som läser kanske tänker: men om allt är skit, varför säger du inte upp dig och börjar jobba som stafett? Ja, det är ju faktiskt en väldigt bra fråga. Kanske är det upp till ledningen på Region Västernorrland att ge ett svar på varför inte alla vi fast anställda sjuksköterskor ska göra det, istället för att gå med på dessa förhållanden.

Vi är en stor yrkesgrupp och Sverige skriker efter vår kompetens. Inse det. Helst innan det är för sent. Kommande generationer har inte 50-talisternas lojalitetstänk. Satsa på en rimlig ingångslön med en löneutveckling som gör att det är värt att fortsätta jobba inom yrket och en arbetsmiljö som gör att vi orkar. Eller låt för all del bli. Men förfäras då sen inte heller av resultatet. För det kommer inte bli vackert.

Sjuksköterska

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel