Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sjukvårdspartiet: Finns en hund begraven bakom stängd operation i Sollefteå?

Beslutet om att med tre veckors varsel stänga avdelningen Operation i Sollefteå och försöka tvinga personalen att under tio veckor arbeta och bo på hotell i Sundsvall kom som en chock för de 30-talet anställda.

Hur kan detta vara möjligt i en organisation som enligt diverse deklarationer ska genomsyras av "transparens, dialog och samverkan"? En organisation som har den högsta kostnaden för hyrpersonal i hela landet men påstår sig sträva efter att uppfattas som en attraktiv arbetsgivare.

Dessutom så är ju åsikten att negativ publicitet skadar rekryteringsmöjligheterna. Varför ger man då hela tiden näring till sådan? Att behålla den personal man har är tydligen inte så viktigt eftersom man inte gjort ens ett försök till dialog utan istället började med att peka med hela handen.

Det finns många frågetecken kring skälen bakom det hastigt uppkomna beslutet om stängning. Det ena av två angivna skäl är brist på personal. En logisk förklaring bortsett från att detta borde ha uppdagats för längesedan. Arbetsgivaren har förhandlat till sig en frist när det gäller semesterplaneringen. Men den fristen är passerad, så problemet kan nu knappast ha kommit som en överraskning.

Det andra angivna skälet är brist på narkosmedlet Propofol. Hur man än vrider och vänder på denna orsak så är det oerhört svårt att finna något logiskt samband med stängningen i Sollefteå.

Är det så att stängningen är en förvarning om vad som komma skall?

Ledningsgrupperna för specialistvården, det vill säga länsklinikcheferna och sjukhusdirektören, hade ett möte den 14 maj och hävdade att det inte fungerar med ”osthyvel” längre. Man beslutade att det behövs mer långtgående åtgärder för att rädda ekonomin. Alltså strukturförändringar. Verksamheter skall "utifrån sitt grunduppdrag och budget beskriva vad som kan utföras och göra en prioriteringsplan över vad som kan tas bort".

Är operationsavdelningen i Sollefteå med på listan på enheter som kan tas bort från den länskliniken?

Oavsett det så är det inte första gången som det kritiserade tillvägagångssättet används i regionen. Förra sommaren fick personalen på avdelning 16 och 17 i Sollefteå under sin semester ett chockbesked som omöjligt kunde vänta ett par dagar tills semestern var över. Många fick läsa i tidningen om planer för sin arbetsplats och vad som väntade dem första arbetsdagen. Arbetsplatsen skulle vara stängd!

Och hur var det med avdelning 15 B i Sundsvall som efter semesterstängningen inte öppnade förrän i slutet av november?

Det fanns även andra avdelningar i Örnsköldsvik och Sundsvall som fick förlängd semesterstängning. Kom de också till arbetsplatser som helt plötsligt inte längre var öppna efter semestern?

Region Västernorrland måste börja vårda sin personal. Det hjälper inte att revidera styrdokument som "Personalpolitiska plattformen". Det är det man faktiskt gör som räknas.

Pia Lundin, Sjukvårdspartiet, oppositionsråd Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel