Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sjukvårdspartiets budgetförslag drabbar Västernorrlands kommuner

När Sjukvårdspartiet i sitt budgetförslag för Region Västernorrland beräknar en besparing på 770 miljoner kronor under planperioden 2020–2022 blev jag, som nyvald ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden, nyfiken på hur man räknade.

Att kunna minska sjukvårdens kostnader så kraftigt lät som en bra lösning, när regionen kämpar med hög takt på kostnadsökningarna.

Min besvikelse blev stor när jag förstod att Sjukvårdspartiets förslag i verkligheten innebär att kostnaden delvis ska flyttas, från regionen till kommunerna.

Genom att bilda kommunalförbund ska regionen, enligt Sjukvårdspartiets förslag, få möjlighet att lägga över kostnader till kommunerna, framför allt för vård och omsorg för äldre och kroniskt sjuka – en grupp som dessutom ökar i antal.

När jag dessutom vet att vissa kommuner, till exempel Ånge, redan har många äldre invånare så blir jag väldigt orolig hur detta skulle slå mot kommuner som oss.

Regionens besvärande ekonomi kan inte få lösas genom att som Sjukvårdspartiet föreslår lägga över kostnader på kommunerna.

Sten-Ove Danielsson (S), kommunalråd Ånge kommun och ny ledamot av Region Västernorrlands hälso- och sjukvårdsnämnd

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel