Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sjukvårdspartiets Pia Lundin har inte förstått vilket beslut hennes nämnd tog

Replik på insändaren "Regionen tog mångmiljonbeslut på missvisande underlag".

Det är så väldigt synd att vi återigen behöver ägna tid åt att förklara att Sjukvårdspartiets Pia Lundin har blandat ihop saker. Men så är det.

Lundin har inte begripit vilket beslut hennes egen nämnd tog. I insändaren hävdar hon att hälso- och sjukvårdsnämnden i Västernorrland, HSN, beslutat projektera en utbyggnad av lokaler som används för att behandla cancersjuka, onkologin vid sjukhuset i Sundsvall. Men HSN tar inga beslut om byggnationer. Det beslut nämnden tog var att ställa sig positiv till ombyggnationerna, om regionstyrelsen finansierar projektet. Det är ett yttrande från en hyresgäst, inte en byggherre.

Sådan brist på kunskap kommer göra det svårt för Sjukvårdspartiet att kunna påverka Region Västernorrlands utveckling.

Lundin har även fel om vad förstudien visat kring nuvarande och kommande behov av cancervård. Den som vill sätta sig in i behoven kan läsa Cancerfondsrapporten 2019.

Här är fakta: 2015 registrerades 8993 besök på onkologmottagning/dagvård vid sjukhuset i Sundsvall, varav 5852 cytostatikabehandlingar. 2018 var samma siffra 11537 besök, varav 6186 cytostatikabehandlingar. Fler får vård, fler överlever. Vilka av dessa 11537 besök finns inte enligt Pia Lundin?

Dessutom slår den retorik Pia Lundin använder mot Region Västernorrlands hårt arbetande personal, som varit med i förstudien som ligger till grund för förslaget till regionstyrelsen. Hennes pajkastning är direkt motsatt mot att visa personalen uppskattning och tillit, men det beror förhoppningsvis också på okunnighet från Pia Lundin.

Lena Asplund, (M), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Elina Backlund Arab (S), vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Catrin Eliasson (L), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel