Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: SK Vidar: Ta bort alternativ S1 för framtidens E14-dragning – vi ska vara rädda om vårt friluftsliv

 
Framtida läget för E14 i Sundsvall
Visa alla artiklar

SK Vidar har verkat sedan 1893 i skogarna som påverkas drastiskt av Trafikverkets alternativ S1. 

Sedan 1919 har vi en friluftsstuga på Klissberget till glädje för de boende i Sundsvallsområdet. Vi har alltså varit livaktiga i mer än 100 år, är aktiva nu och önskar vara aktiva även i framtiden.

Ett delande av området enligt det som benämns S1 skulle få drastiska följder för friluftslivet i Sundsvalls del, det vill säga det område som Sundsvalls kommun och friluftsorganisationer som SK Vidar successivt utvecklat. Friluftsområdet bidrog också starkt till att Sundsvall förärades titeln som årets friluftskommun i Sverige år 2018.

Rapportens analyser, kommentarer, argument och värderingar från Trafikverket stämmer väl överens med det synsätt som vi inom SK Vidar har.

Det innebär att det sett ur friluftslivets perspektiv men även av kostnadsskäl är det klart sämsta alternativet enligt rapporten. Även för boende i anslutning till området är det ett av de sämre alternativen och med tanke på framtida projekt som exempel Katrinehill så förstärks det och blir alltså ännu sämre.

Kort uttryckt kan man säga att argumenten för att inte genomföra alternativ S1 är  många och argumenten för att genomföra alternativ S1 är närapå inga.

Vår förhoppning är att alternativ S1 helt tas bort när avslutande rapport och beslutsunderlag sänds ut, utifrån att den enligt rapporten inte är ekonomisk hållbar, uppfyller inte ändamålen och innebär oerhörd skada för friluftslivet.

Sundsvall har inte många områden där vi rankingmässigt "spelar i elitserien" men friluftslivet är ett sådant område. Vi ska vara rädda om det.

SK Vidar, genom Niclas Säfvenberg  och Kenth Edström

Fakta om SK Vidar

Bildades 1893.

Sveriges äldsta skidförening som fortsatt är aktiv som förening.

Arrangerade Sveriges första skidorientering.

Arrangerade Sveriges första tävling för damer i längdskidor

Arrangerat 4 vinter-SM

Driver en av Sveriges äldsta friluftsstugor sedan mer än 100 år tillbaka, det vill säga Klissbergsstugan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel