Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ska Nackstas hälsocentral slumpas bort?

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Så sent som i höstas utlovande den styrande majoriteten i Region Västernorrland, S, M och L, att man nu skulle satsa på primärvården.

Idag, ett år senare, finns ett tjänstemannaförslag som av allt att döma stöds av den styrande majoriteten. Förlaget innebär att lägga ner hälsocentralen i Nacksta och att göra om ett antal hälsocentraler till filialer.

Förslaget är allt annat än en primärvårdssatsning. Enligt tjänstemännen är anledningen till nedskärningarna att det är svårt att rekrytera personal till dessa hälsocentraler.

Patienternas behov av vård kvarstår dock. Istället kommer de söka sig till akutmottagningarna, eller till någon annan redan hårt belastad vårdcentral.

Förslaget om nedläggningen i Nacksta väcker många frågor. Nacksta är ett område där behoven av kommunal och regional service är stora. Var hänvisas dessa människor istället? Till den privata vårdcentralen eller till hälsocentralen centrum som inte heller har några fasta läkare i dagsläget?

Socialtjänsten i Sundsvall har idag pågående projekt tillsammans med hälsocentralen Nacksta för kontakt och stöd till familjer: vad händer med det projektet vid en nedläggning?

När det gäller förändringarna från hälsocentraler till filialer så är det naturligtvis ett bättre alternativ än nedläggning – men vi måste fortfarande se till att människor får den vård de behöver, när de behöver den och helst så nära som möjligt.

Vi förstår att regionen befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge med ett sviktande underlag på vissa hälsocentraler och svårigheter att rekrytera personal. Det ansträngda ekonomiska läget har dock inte uppstått i ett vakuum, utan vi har under lång tid haft en underfinansierad primärvård och vi börjar nu se resultatet utav det.

Om vi ska kunna ha en bra vård krävs så klart personal. Vänsterpartiet föreslog redan i valrörelsen att vi borde testa sex timmars arbetsdag på bland annat hälsocentralerna i Nacksta och Junsele för att locka personal.

Andra möjligheter vi ser för att rekrytera är att titta på Region Dalarna, där man har en "stanna kvar modell" för läkare som innebär att den läkare som stannar på en hälsocentral kontrakteras på en viss tid och får därmed en högre lön.

Vi har också länge förordat att regionen bör överväga att införa Norrtäljemodellen, där regionen och kommunen jobbar tillsammans med vården. Ett arbetssätt som skulle innebära både bättre möjlighet att använda vår personal och samtidigt samordna vårdkedjan kring patienten.

Isabell Mixter (V), regionstyrelsen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel