Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skattehöjning i Timrå – helt fel väg att gå

 
Sparkraven i Timrå kommun
Visa alla artiklar

Några reflektioner över Timrå kommuns funderingar på skattehöjningar. Genomförs dessa och skatten höjs med 95 öre blir Timrå en av de högst beskattade kommunerna.

Jämför man Timrå med en lågbeskattad kommun behöver en Timråbo avstå en månadslön (före skatt). Detta ökar inte kommunens dragningskraft på inflyttare, tvärtom.

Ser vi till ekonomers synsätt på skatt brukar det ofta bli Lafferkurvan. Vid 0 procent skatt får kommunen in 0 kr, vid 100 procent skatt får kommunen in 0 kr. Jag anser att 30 procent skatt är optimalt.

Hur tillämpar vi Lafferkurvan på Timrå kommun? Jo, på skatteunderlaget, när inflyttningen viker på grund av skattetryck viker också skatteunderlaget.

Ser vi till motmedel mot ekonomisk förlust handlar det alltid om personal och lokal. När det gäller lokaler är väl de flesta medvetna om svarta hål som Timrå tvingas vara extremt kreativa med när det gäller fortlevnad.

Så har vi personal och här vill jag prata overhead. Men overheaden vill inte såga sig själv i grenen som han med den gravade hunden sade. Här har vi det andra stora problemet. Kostymen är helt enkelt för stor.

Kritiken har funnits länge och ofta preciserats. Vill kommunen bli en framtidskommun är skattehöjning helt fel väg.

"Erik"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel