Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skattemedel måste prioriteras

Stig Sundqvist ställer en rad viktiga frågor i sin insändare "Hur ska skattemedlen räcka till alla viktiga samhällsområden?" i ST 13 september.

Här är några av mina utgångspunkter för det fortsatta politiska arbetet och samhällsbyggandet.

För det första, vi socialdemokrater prioriterar välfärden. Under förra mandatperioden tillförde vi välfärden, 35 miljarder kronor. Nu går vi vidare med fem miljarder för 2020 och totalt 20 miljarder fram till 2022. Men mer måste göras, både i form av mer resurser, men också genom effektivisering och prioriteringar inom välfärdens område. Det kommer att ställa krav på den nationella politiken.

För det andra, vi reformerar kostnadsutjämningssystemet. Det skapar mer rättvisa och likvärdiga förutsättningar för landets kommuner och regioner att leverera välfärd. Förslaget profil innebär en ökad omfördelning från storstadsområden till lands- och glesbygd.

För det tredje, det skribenten beskriver med demografins utveckling och en fortgående urbanisering innebär stora utmaningar för vårt välfärdssystem. Detta kommer att ställa krav på den nationella politiken, inte minst inom skatteområdet.

Vi behöver en ordentlig översyn och förändring av skattesystemet. För detta krävs en hyggligt bred politisk överenskommelse som säkerställer stabilitet och långsiktighet.

En sådan överenskommelse kräver tillit och tilltro mellan de berörda. Vi jobbar på det, men är inte riktigt framme ännu. En sak kan vi dock slå fast. Om vi ska klara framtidsutmaningarna inom välfärden så finns det inte utrymme för fler stora ofinansierade skattesänkningar.

För egen del ser jag med fördel en utveckling med sänkta skatter på arbete och företagande mot ökade skatter på kapital/ägande liksom vissa styrande klimat/miljöskatter. Jag önskar också ett mer symmetriskt skattesystem, utan differentieringar (moms) eller geografiska olikheter.

Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot från Västernorrland och ledamot i finansutskottet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel