Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skattesänkning inte lösningen för de med låg pension

Med anledning av insändarna "Ingen skattesänkning för fattigpensionärerna - vilken planet bor politikerna på?" i ST 19/9 och "S sviker oss fattigpensionärer – partiet värnar högavlönade" i ST 25/9.

Det löfte vi socialdemokrater givit när det gäller den så kallade pensionärsskatten är att lön och pension ska beskattas lika. För oss är pension uppskjuten lön.

Under förra mandatperioden lyckades vi likställa skatten för 1,7 miljoner personer med en pension på upp till och med 17 000 kronor per månad. På inkomster upp till den nivån betalar man nu lika skatt på lön och pension.

I budget för 2020 går vi nu vidare. Nu får ytterligare drygt en miljon pensionärer sänkt skatt från och med 2020.

Om inte Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans med Sverigedemokraterna infört ett sjätte jobbskatteavdrag 2019, så hade alla pensionärer nu betalt samma skatt som löntagare. Vi kommer att kämpa vidare för rättvisa skatter.

Situationen för alla de som har en för låg pension ska inte lösas genom skattesänkningar. Lösningen måste vara höjda pensioner. I ett första steg höjer vi garantipensionen 2020 med 200 kronor per månad och vi höjer taket för bostadstillägg ordentligt, till 7 000 kr.

Sedan måste vi stärka pensionssystemet. Steg 1 bör vara att återställa inbetalningarna till den nivå vi ursprungligen bestämde, 18,5 procent. Sedan är hög sysselsättning och att arbeta under kollektivavtal de bästa förutsättningarna för att alla ska få en pension som ger ekonomisk trygghet även som pensionär.

Ingemar Nilsson (S), riksdagsledamot från Västernorrland och ledamot i finansutskottet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel