Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skogar utarmas när SCA ökar produktionen – säg nej till logistikpark i Petersvik, politiker

 
Petersviks framtid
Visa alla artiklar

När ni 81 ledamöter i Sundsvalls kommunfullmäktige samlas den 25 maj gör ni detta i en delvis ny värld. Coronakrisen har satt miljarder människor i karantän och över 100 000 har avlidit. Ekonomisk kris och massarbetslöshet råder.

I detta läge ska ni säga ja eller nej till ett förslag som tagits fram i samarbete med SCA för att utöka bolagets produktion och som inte tar hänsyn till den ekonomiska störtdykningen. Saken handlar om ja eller nej till en logistikpark och ny containerhamn i Petersvik. Den sista gröna kilen på kusten mellan Kvissleby och Söråker ska fyllas med stenkross och betong, likt en industridröm från en förfluten tid då framtiden såg evigt ljus ut.

I Sverige pressas skogen nu till bristningsgränsen. Det råder ingen brist på vetenskapliga studier som visar hur biologiska mångfalden i skogslandskapet utarmas till följd av dagens skogsbruk. Utarmningen av det boreala ekosystemet tränger inte bara undan fåglar och lavar, utan påverkar även människan negativt.

Ett levande skogsekosystem är grunden för livsnödvändiga processer. Därför blir frågan hur många timmertåg per dag som ska rulla från det överavverkade inlandet mot kusten när SCA ökat produktionen. Idag rullar i genomsnitt två om dagen mot Sundsvall. När Petersvik jämnats med marken beräknas antalet tredubblas. Vilka skogar ska upphöra att finnas till för att det här ska gå ihop?

Vi ifrågasätter grundpremisserna för exploateringen av Petersvik, som förutsätter ett internlån och totalt kommer att kosta Sundsvallsborna 785 miljoner kronor utan garanti om lönsamhet inom överskådlig tid. Det Sundsvalls kommun behöver istället för fler skulder är investeringar i äldreboenden och grundskolor. Vi anser att investeringen är att betrakta som ett företagsstöd till Europas största skogsägare, SCA, som inte betalade någon bolagsskatt alls i tio år fram till 2016.

I den glättiga tjänsteskrivelsen som publicerats inför beslutet talas om nya arbetstillfällen. Men finns det substans i påståendet att 200 nya jobb ska alstras ur sprängsalvorna i Petersvik? Nybyggda logistikcentraler drivs med robotar och en ny containerhamn lär använda modern högteknologisk stuveriteknik.

Vi riktar oss till var och en av er och undrar om ni har frågat era barn, grannar och arbetskamrater om de verkligen vill ha satsningen ni ska fatta beslut om. Vill de ha stängselomgärdade plåthallar dit endast robotar och influgna servicetekniker har tillträde, eller föredrar de naturen i Petersvik, där träden producerar syre och binder kol i marken dygnet runt?

Vi är medvetna om att framtiden för Petersvik har ältats i åratal. Vi har förståelse för om några av er är trötta på frågan. Men, det är en delvis ny värld vi lever i. Ni lär inte heller bli av med frågan genom att rösta ja. Vi är säkra på att förstörelsen kommer att hamna på listan över sådant som ni kommer att ångra på ålderns höst. 

Elin Götmark, ordförande Skydda skogen

Fredrik Nilsson, styrelseledamot Skydda skogen

Nils-Erik Norrby, styrelseledamot Skydda skogen

Läs även: SCA svarar: Logistikparken ger konkurrenskraft och framtidstro

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel