Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skolan är viktig för en bys gemenskap – får ont i magen om sexåringar ska bussas till stan

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Att gå från lägenhet till hus är omvälvande i sig. Att flytta till en by där man inte känner så många också.

2015 flyttade vi till Allsta – det var lite av ett ödets nyck. Att skola och förskola fanns var avgörande men sonen fick inte plats på den senare nämnda – det var för många barn i byn.

Men, så fick vi till slut en plats. Plötsligt fick man träffa andra föräldrar i byn – började känna igen ansikten, höra andras historia. Fick tips om saker att göra. Saker som gör att man verkligen flyttar in – inte bara bor.

2015 bodde vi här. Nu lever vi här.

Nu har även en dotter tillkommit och hon trivs som fisken i vattnet på förskolan även om hon saknar storebror som snabbflyttats till skolbyggnaden för att skapa plats – för nu är det ännu fler som köar.

Storebror själv, han ser fram emot att följa med sina kompisar till förskoleklass i Allsta i höst. Men – Allsta skola är än en gång hotad – och så även en väldigt viktig del av den gemenskap som faktiskt gör en by. Att barnen blir fler räcker tydligen inte för kommunen. De anser att det är rimligt att sexåringar sätts på en buss till stan. Jag som förälder får bara ont i magen.

Nu när projekt Katrinehill är lagt på is borde kommunen titta lite längre ut åt samma håll. Här finns redan tomter att bygga på. Men då behövs en skola. Tro mig.

Skolans kostnader är jag inte expert på. Skolans värde – det vet jag däremot allt om.

Daniel Bolin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel