Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skolcheferna svarar: Vi står stadigt och vi vågar ta ansvar för elever, personal och samhällssituationen

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Hur tänker skolcheferna ta ansvar för eleverna i Sundsvall och Timrå?" i ST 19/1.

Efter att ha läst insändaren från ”Lärare och förälder i Sundsvalls kommun” ser vi inte att vi står särskilt långt ifrån varandra i uppfattning om hur skolan ska förhålla sig i den pandemisituation som nu råder. Vi är helt överens om att elevernas utbildning ska värnas och att vi först ska vidta alla tänkbara åtgärder för att glesa ut i våra skolor innan vi fattar beslut om övergång till distans/fjärrundervisning.

Vi är helt eniga i att undervisning på plats är att föredra framför distans/fjärrundervisning. Om vi bortser från situationen i våras när gymnasiet med kort varsel övergick i distansundervisning, har våra skolor haft tid att förbereda sig för att undervisa eleverna på nya sätt. Vår bild är också att genomförandet av undervisningen fungerar bra, men visst, det är oprövade metoder och att högre kvalitet uppnås när eleverna undervisas på plats, är odiskutabelt.

I de direktiv som går ut till kommunernas skolor är det också klart att undervisningen för åk 9 och gymnasiets avgångselever ska prioriteras så att de ges bästa möjligheter inför framtida studier/arbete.

De beslut som fattats i länets kommuner angående distans/fjärrundervisning föregås av samverkan mellan de sju kommunernas skolchefer, ofta i närvaro av smittskyddsläkare.

Utgångspunkt för de beslut som fattas av huvudmannen regleras av Förordning (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta, samt Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande skolverksamhet. I denna process involveras också Sundsvalls kommuns fristående skolor, då vi ser det som angeläget att vi alla skolhuvudmän hjälps åt och gör gemensam sak i denna svåra situation.

Lokala skillnader tas i beaktande utifrån lokaltrafik, lokaler, trängsel och smittspridning. Detta har också resulterat i att det ser olika ut mellan våra kommuner och inom kommunerna. I Timrå kommun har vi till exempel Ala skola (Söråker) där ingen distansundervisning förekommer i dagsläget, medan situationen ser annorlunda ut i skolor belägna i centrala Sundsvall. Inom Sundsvalls kommun har också rektorerna möjlighet att i samråd med förvaltningen besluta om lokala åtgärder utifrån enheternas förutsättningar.

Vi står stadigt och vi vågar ta ansvar för elever, personal och samhällssituationen. Utmaningen är att väga ihop totalbilden utifrån de många parametrar som påverkar beslutfattandet, men vi har ett gott stöd i det arbetet både nationellt och regionalt.

Vi tackar för dina tankar och synpunkter och tar med oss dessa i det fortsatta arbetet. Vårt gemensamma mål måste alltid vara bästa möjliga undervisning till alla våra elever.

Ann-Christin Isaksson, skolchef Timrå kommun

Urban Åström, skoldirektör Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel