Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skollunch ska ses som självklarhet – även under distansundervisning

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

Nu har det gått cirka en vecka sedan Folkhälsomyndighetens rekommenderade att bland annat gymnasieskolor ska övergå till distansundervisning. Lärare och elever använder internet för att fortsätta med skolan på ett så bra sätt som möjligt.

Men en av sakerna som verkar glömts bort i coronakrisen är skollunchen! Det borde ses som en självklarhet att det ska erbjudas lunch även nu under distansundervisningen, för att se till att alla elever orkar med skoldagen.

För de flesta så går det bra att köpa hem lunch. Men det är inte en självklarhet att alla kan ha den extra utgiften. Speciellt de som kommer från familjer med dålig socioekonomisk bakgrund som exempelvis lever på ekonomiskt bistånd som kommer få det svårare. Därmed borde alla gymnasieelever erbjudas lunch för att alla ska kunna klara av distansundervisningen.

Det skulle även gynna restauranger som får det svårare ekonomiskt under den här pandemin. Om gymnasieelever blir tillhandahållen en rimlig peng för att köpa lunch på lokala restauranger skulle alla tjäna på det. Eleverna får lunch och restaurangerna klarar sig igenom pandemin utan att behöva gå i konkurs.

Det här har redan applicerats i Oskarshamns kommun där eleverna får ett kort laddat med 75 kronor per dag som kan användas på restauranger i stan.

Jag anser att det borde vara en självklarhet att vi ska ta efter Oskarshamns kommuns exempel. Det gynnar näringslivet och ser till så att företagen klarar sig igenom den här globala pandemin. Samtidigt får gymnasieelever ett lagat mål mat varje dag.

Det är en lösning som är viktig för både elever och företagare, två viktiga delar i samhället som vi måste hjälpa i denna svåra tid!

Elliot Norberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel