Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skolmaten viktig för elevernas resultat

Skoldirektör Urban Åström säger i en artikel i ST att skolan i Sundsvalls kommun har höga kostnader mot jämförbara kommuner gällande skolmaten.

Tyvärr pekar allt på att följden blir nedläggningar av mindre kök som i stället får maten levererad från storkök.

Forskning har under lång tid visat att maten och måltiderna i skolan spelar en minst lika viktig roll som allt runt omkring när det kommer till elevernas resultat. Jag är ganska säker på att ingen forskning visar att mat från storkök har bättre kvalité än mat som lagas i skolans kök.

Att mat är avgörande för barns hälsa, utveckling och välbefinnande framkommer också i FN:s barnkonvention där det står att "barn har rätt att få näringsrika livsmedel i tillräcklig omfattning och rent dricksvatten, och undervisning i näringslära" (artikel 24, 2c och e).

Nämnas kan att Sundsvalls kommun har högre personaltäthet gällande personal inom skolan mot jämförbara kommuner. I så fall borde skolresultaten spegla detta. Sundsvalls kommun låg på 238 plats enligt Lärarförbundets ranking 2019 (Sveriges Bästa Skolkommun).

P Månsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel