Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skolor nedläggningshotade – nu ser vi resultatet av det fria skolvalet

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Med anledning av skolor i Sundsvalls kommun hotas av nedläggning.

Vi har tidigare läst om att oppositionens Alicja Kapica och ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Lisa Tynnemark, uttryckt en gemensam vilja att samarbeta i skolfrågor. Låt oss hoppas att detta samarbete – förutom att återställa ett acceptabelt samlat studieresultat för kommunens alla skolor – även innefattar ett medvetet moment om att stoppa och nedkämpa den pågående segregationen i samhället i stort och i synnerhet inom kommunens skolor.

Många är vi som sedan införandet av det fria skolvalet talat för döva öron vad gäller farhågor om begränsat utbud på landsbygden och en ökad segregation. Nu ser vi resultatet. Det går omöjligt att backa beslutet om det fria skolvalet så då får vi – den samlade skaran skattebetalare i kommunen – istället ställa befogade krav på de privatägda skolor som ännu så länge haft "happy hour".

När en och samma aktör bedriver verksamhet inom det kommunala utbildningsväsendet är det rimligt att ställa samma krav på bland annat tillgänglighet och utbud som på kommunen vad gäller etablering på landsbygden och att tillhandahålla särskilt anpassade insatser för elever med särskilda behov.

Erbjud Internationella Engelska Skolan (IES) att ta över de nu nedläggningshotade skolorna. Det borde finnas gott om överskott från våra skattemedel kvar i IES balansräkning som kan trygga driften och säkerställa ett likvärdigt utbud av utbildningar även på de orter som nu är hotade.

Det är orimligt att ställa krav att den kommunala skolverksamheten ska fortsatt bedrivas med underskott år efter år samtidigt som IES visar vinstsiffror som behövs för att tillse likvärdiga förutsättningar för alla elever inom kommunen. Inte ens de mest ivriga förespråkarna inom frifräsar-generationen kan med gott samvete fortsatt hävda att detta gynnar samhällets utveckling.

Micke Nilsson, skattebetalare, statstjänsteman och socialdemokrat

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel