Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skrämmande att Hulivägen nämns som tänkbar lösning för framtida E14 – boendemiljöerna måste bevaras

 
Bygget av nya E14
Visa alla artiklar

Med anledning av Bodil Hanssons insändare "Positivt med många röster om Granloholms utveckling – viktigt att bevara områdets karaktär" i ST 27/9.

Att Hulivägen nämns som en tänkbar lösning för en framtida E14 är skrämmande och ytterligare ett bevis på bristande förmåga att planera och säkra bostadsområden där Sundsvalls invånare kan bosätta sig, trivas och känna sig trygga med att miljön inte hotas att förstöras av framtida trafikströmmar.

Redan för över sex år sedan lät den styrande majoriteten (S, V och C) rita in Hulivägen som tänkbar i en utredning om en framtida dragning av E14. Vi Liberaler reagerade omedelbart mot detta och jag påtalade galenskapen i stadsbyggnadsnämnden och skrev även en debattartikel att detta var en helt galen utveckling för Hulivägen (ST 4/4 2013).

Men tyvärr har majoriteten (S, V och C) mött detta med tystnad och låtit utredningen drivas vidare.

Då bostadsområdena Granloholm, Bydalen och Haga vuxit fram, har människor bosatt sig där, bland annat för lugnet, naturen och möjlighet till friluftsliv. Ett av de få områden som kommunen, på senare tid, har lyckats erbjuda tomter för egnahem är Karlstadsvägen. Denna väg gränsar direkt till Hulivägen.

Flera andra bostadsområden i Granloholm ligger också helt nära Hulivägen. Även Bydalen och Haga gränsar, som bekant, direkt till Hulivägen. Ingen av de boende i dessa områden har kunnat drömma om att Trafikverket och kommunen skulle kunna komma på tanken att dra in en Europaväg bland dessa bostadsområden.

Att nu de styrande i kommunen (S, V och C) sovande ser att Hulivägen växer fram som ett av huvudalternativen för en framtida Europaväg tycker vi liberaler är helt häpnadsväckande för en kommun som säger sig vilja växa, och marknadsför att här finns bra boendemiljöer och tillgång till ett rikt friluftsliv. En grundbult för en expanderande stad/kommun är att boendemiljön är bra. Det blir den inte då en Europaväg skall plöjas in bland bostäderna.

Sedan måste man också ställa sig frågan om detta ens är realistiskt. Vi vet ju att Trafikverket har begränsat med pengar och behöver prioritera var de största behoven av nya vägar och järnvägar skall byggas eller hur man skall klara det enorma underhållsbehov som finns för både järnvägen, vägar och broar, typ Alnöbron.

Är då en ny dragning av E14 verkligen det som Trafikverket vill prioritera?

Sannolikt är den eftersträvade miljövinsten dessutom lika med noll. Andra åtgärder kommer att ha betydligt större inverkan på en bättre luft kring Bergsgatan.

Man frågar sig om inte E4:s förbifart vid Härnösand och Örnsköldsvik är mer akut och väger tyngre då pengar skall prioriteras.

Slutligen tycker jag att det är mycket olyckligt att/om Trafikverket blir den som har befälet över hur utvecklingen av Sundsvall skall ske. Vi behöver en kommunledning i Sundsvall som sätter ner foten och säkrar att staden inte förstörs av diverse mer eller mindre galna vägprojekt.

Lars Holmgren (L)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel