Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skrämmande få sportartiklar om kvinnor i ST

Sportrapporteringen i Sundsvalls Tidning verkar fortsätta underminera kvinnligt idrottande. Under en tid har jag aktivt noterat antalet artiklar om kvinnliga idrottare i relation till manliga idrottare och resultatet är skrämmande. Artiklar om kvinnor är skrämmande få.

Jag har funderat lite på vad det beror på och vad det får för konsekvenser för samhället.

Jag själv borde vara ganska intresserad av sport, men har genom åren tröttnat på att läsa sport då det är så enslig rapportering om ett fåtal sporter.

Jag tror att man i en lokaltidning vill läsa om det man kan relatera till. Det finns mycket mer av intresse från lokalsamhället än otaliga artiklar om GIF Sundsvall och Timrå IK!

Jag tror också att uppmärksamhet föder intresse. Var finns exempelvis intressant rapportering om ridsport, danssport och kvinnliga bollsporter?

Som förälder till idrottande tonårsdöttrar ser jag mörkt på deras och deras vänners framtida idrottande. Prestationer deras få äldre förebilder utför får ringa eller ingen rapportering. Signalerna blir tydliga. Tjejerna slutar med sina idrotter allt för tidigt.

Sporten fortsätta vara männens värld. Och ST:s ensidiga rapportering befäster det.

Lokalidrottsintresserad läsare

SVAR DIREKT:

Hej, och tack för dina synpunkter!

Frågan om jämställdhet i spalterna är viktig för oss. Självklart är kvinnligt idrottande lika viktigt att rapportera om som manligt.

Sport intresserar många av våra läsare, och allra mest intresse finns det kring våra herrelitlag. Det påverkar naturligtvis vår rapportering och vi satsar mycket på att följa elitlagen GIF Sundsvall och Timrå IK.

Vi bevakar även andra idrotter – och sporter med kvinnliga utövare.

De senaste veckorna har vi bland annat följt SDFF:s uttåg ur elitettan, förra veckan livesände vi Kovlands match mot Umeå i division 2 och den gångna helgen bevakade vi damernas premiärer i innebandy.

Det här betyder inte att vi är alltid är nöjda hur det ser ut. Jämställd sportbevakning är en fråga som vi löpande jobbar med.

Josefin Jonsson, nyhetschef ST

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel