Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skribenten är dåligt påläst om fascism och SD – insändaren kan ge motsatt effekt

Det är sunt att reagera, skriver debattören Jan Peder Forsberg om osunda värderingar i ST 19/11, och menar att SD uppfyller alla kriterier om fascism.

Debattören verkar dåligt påläst.

Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet och medförfattare till artiklarna om fascism i Nationalencyklopedin, är kritisk till att kalla SD ett fascistiskt parti: "Till skillnad från fascistpartier har partiet inte antytt annat än att de vill verka inom demokratins ram, med demokratiska metoder".

Anders Widfeldt, som är statsvetare vid University of Aberdeen och forskar om högerextrema rörelser i Europa: "Enligt min uppfattning finns det inte fog för att kalla SD något som innefattar fascism. Partiets program har inte ett innehåll som är förenligt med något så när stringenta definitioner av fascism".

Varför hitte-på, Jan Peder Forsberg? Istället för att sakligt beskriva, demoniserar du och hittar på egna definitioner. Effekten av det du skriver ger nog rakt motsatt effekt.

Som Anders Widfeldt menar "för om man inte lyckas driva hem fascistargumentet så kommer det att ytterligare stärka SD".

Erik Andersson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel