Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skylinen trasas sönder av höghus vid vattnet – Umeå och Ö-vik utgör varnande exempel

Höghushotellet på Finnkajen ska bli ett bygge som Sundsvallsborna ska vara stolta över, lovar byggherren Magnolia. En snabb titt på snarlika projekt i närliggande städer tyder dock på raka motsatsen.

Umeå och Örnsköldsvik utgör varnande exempel på städer där skylinen trasats sönder när hotellkedjor tillåtits uppföra höga byggnader i sämsta tänkbara stil på framträdande platser vid vattnet – stick i stäv med allt från översiktsplaner till yttranden från experter och, i Umeås fall, tusentals namnunderskrifter.

En stad som står på tur för samma råa behandling är Härnösand. Där gör kommunpolitikerna sitt yttersta för att nio våningar gråkall betong ska devalvera Härnösands särart och omintetgöra vyn mot domkyrkan och sambandet mellan vattnet och Östanbäcken, den strimma trästadsbebyggelse som med nöd och näppe klarade sig igenom rivningshysterins mörker.

Frågan om hotellbygget lyftes inte minst genom opinionsbildning från Föreningen Utveckla Härnösand. Eldsjälarna i föreningen pekades emellertid omgående ut som bakåtsträvare, nej-sägare och gnällspikar på sociala medier och i tidningen. Känns det månne igen från debatten här i Sundsvall? När argumenten tryter åker tydligen epiteten fram och förringandet tar skruv.

Trots kraven på rättning i ledet så överklagades hotellbygget. Mark- och miljödomstolen tog fasta på invändningarna och utlåtandena från de sakkunniga, och kom till den korrekta slutsatsen att en hög byggnad på platsen skulle medföra påtaglig skada på riksintresset:

"Hotellet kommer med sin höjd och volym att på ett iögonfallande sätt konkurrera med karaktärsbyggnaden domkyrkan om uppmärksamheten och upplevelsen av stadsmiljön och dess koppling till omgivande vatten."

Liknande kan sägas om det planerade höghushotellet på Finnkajen, vars än mer iögonfallande placering och föreslagna kontrasterande stil kommer dominera stadssiluetten och Stenstans koppling till vattnet.

SNM

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel