Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Slarvfel av utbildningsnämnden – gör en komplett utredning av Alby skolas nedläggning

 
Skolnedläggningen i Alby
Visa alla artiklar

När man följer turerna i utbildningsnämnden i Ånge, främst när det gäller Alby skola, så får i alla fall jag en olustig känsla att tjänstemän och politiker antingen är okunniga eller genar i beslutsgång.

Först är skälet till nedläggningsförslaget ”en kvalitets- och kompetensfråga” men i samma artikel nämns besparingar på 1,5 miljoner (ST 14 mars).

Sedan i ett brev ifrån skolchefen är nedläggningen en del av ”ett långsiktigt planeringsarbete”, borde det då inte funnits en klar utredning eller har kommunen en annan uppfattning om vad långsiktighet är? (ST 16 mars)

Efter att kommunen haft möte med berörda vårdnadshavare är skälet återigen ”en kvalitets och kompetensfråga” men även en besparing på 2 miljoner, alltså 500 000 kr till fem dagar senare! (ST 19 mars)

När kommunstyrelsen AU sedan behandlar frågan, då ställer man Alby skola mot musikskolan, särskolan och elevstöd. Det här visar på att någon utredning inte finns när det ifrågasätts så kommer motförslag upp på bordet, någon som rimligen borde funnits i en komplett och väl genomarbetad utredning. Sedan framkommer att man kompletterar och diarieför andra handlingar än dom som behandlats vid utbildningsnämndens möte och har skriver ett protokoll som inte speglar vad som skedde på mötet. Det visar ännu mer på ett dåligt hanterat ärende och en kunskapsbrist hos ansvariga. (ST 26 mars)

Slutligen får kommunstyrelsens AU begära kompletteringar, något som rimligen borde funnits redan när utbildningsnämnden behandlade frågan! (ST 26 mars)

Som lök på laxen lyckas utbildningsnämnden röra till ett sedan tidigare fattat beslut gällande erbjudande om allmän förskola till barn mellan tre och fem år. (ST 27 mars)

Sammantaget så måste kommunen och dess tjänstemän göra om och göra rätt! Gör en komplett utredning vad det innebär ekonomiskt och samhällsmässigt att lägga ner Alby skola, som skall redovisas i god tid innan beslut!

Samtidigt bör en utredning av kommunens totala organisation genomföras, för kanske kan de pengar man tror sig spara hittas någon annanstans?

Se även över behovet av utbildning hos de förtroendevalda och komplettera vid behov så slipper vi mer slarvfel!

Irriterad Västrabo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel