Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sluta klaga på våra bönder – de är inga miljöbovar

Trodde aldrig att våra hårt arbetande bönder som ställer mat på bordet till oss alla, skulle målas ut som miljöbovar.

När jag växte upp, så var det ju bönderna som levde nära naturen med djur och att bruka jorden samt att hålla landskapet öppet. Stadsborna fjärmade sig från naturen och var distanserade från naturen. Då var det de som var miljöbovar, och man såg nog ned lite på de "enkla" bönderna.

Dock förstod alla att vi måste ha mat på bordet. Det fanns knappt något importerat, och till exempel paprika eller bananer var exklusivt.

Nu jagas bönderna och attackeras från alla håll av miljöaktivister, politiker och faktiskt även dagens stadsbor.

Vissa verkar tro att det är bättre för miljön att köpa en konstgjord köttbit gjord av kinesisk svamp som skickats till Sverige, än att äta en svensk biff. Det konstgjorda köttet verkar då enligt tillverkaren "vara lika smakrikt, och se lika ut som vanligt kött". Dessutom så framställs dessa produkter av svampar, som inte är någon grönsak som en del tror.

Vad vill jag med denna artikel? Att ni alla som klagar på bönderna tänker efter och kanske lär er något om jordbruk/lantbruk.

Googla inte fram bevis för klimatpåverkan från bönder, utan försök lära er hur ett jordbruk fungerar.

Vi måste alla människor ha föda, och även protein som finns i bland annat kött – och våra bönder finns i närområdet så vi slipper handla mat som fraktats från Asien.

Sist vill jag bara försöka få er bondekritiker att förstå att ett lantbruk består av en mängd sammanhängande delar. Om man har mjölkproduktion så har man kor, och för att få alla mejeriprodukter (mjölk, ost, smör, yoghurt, med mera) så måste kon ha fött en kalv så hon har mjölk. Efter en tid måste kon ha en ny kalv. Och så vidare.

Vad ska man då göra med kalven om det är en tjur? Ja det blir väl nötkött till lördagsmiddagen - eller vad tycker ni man ska göra med denne tjurkalv? Gräva ned honom? Nä, då blir det växthusgaser! Äta upp köttet? Nä, vi ska ju sluta att stödja köttproduktion! Så vad gör vi då?

Och vad gör vi med den stackars kossan som efter ett antal år inte längre producerar tillräckligt många liter mjölk eller kanske inte längre kan få en kalv? Blir det pension och hospices för henne? Nä, det blir god mat från Sveriges bönder!

Hoppas ni stadsbor kan ta till sig mina ord och kanske lära er något av bondpojken.

Leif Nejman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel