Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sluta konspirera mot ungdomar med epor – gå och prata med dem!

Jag inleder med att säga att mitt barn kör epa.

Med det sagt så undrar jag hur många vuxna, som klagar på vår bilburna ungdom, som förstår hur de själva framstår?

Bakom gardinerna och i forum på nätet klagar vuxna och "outar" de ungdomar som inte "sköter sig". De stör sig på ljudnivåer, att det går för fort eller för långsamt eller att de står på en parkering och skrattar. Det är synpunkter på om de måste meka med sina fordon på allmän plats eller att ungdomarna "ser skumma ut".

Vuxna människor ringer polisen och konspirerar kring vilken mörk epa som det nu var som gjorde ditt och datt. Som pekar ut individer som, visar det sig sedan, var på en helt annan plats.

Jag skulle respektfullt vilja säga åt er att lägga av. Det är ytterst få av dessa ungdomar som vill störa dig. De lever i nuet och njuter av livet. De allra flesta håller sig dessutom nykter när de kör. Framför allt så är det barn vi pratar om.

Om de beter sig illa, ta registreringsnummer och ring deras föräldrar. Gå ut och förklara att de stör. Eller är ni så fega att ni hellre hukar bakom pelargonerna?

Det finns exempel där hela föreningar tycker det är ok att ansätta barn bara för att de behöver ta upp en parkeringsplats med sin epa.

"Fel typ av folk kommer hit." Ändå har de själva aldrig pratat med sagda individer utan antar att de är laglösa vildar.

Många bilburna ungdomar har passerat i mitt hem. Hittills har alla varit artiga, presenterat sig och svarat på frågor. Nästan alla har tagit av sig kepsen när de kommit in. Fina ungdomar som lämnat mig imponerad och varm i hjärtat!

Det som de alla ha gemensamt är deras passion för deras fordon. De kan prata i timmar om hur de ska lösa vissa utmaningar, justera och förbättra. Bara en sådan sak som att få sitt fordon genom besiktningen är relativt utmanade då det är höga krav för det.

Jag kan inte säga att jag förstår deras passion för bilar. Jag delar den inte på något vis! Men jag har en fundamental respekt för alla människor. Och jag vet hur det är att verkligen gilla en hobby och ha turen att kunna hålla på med den.

Så vad gör vi åt buset då? Sätt på dig jackan och gå ut och ställ frågor om deras bilar! Visa att ungdomar kan lita på oss vuxna både när vi är nöjda och missnöjda. Förklara för dem varför det stör och vad du är rädd för. Och framförallt: Kliv av din höga häst. Det är barn vi pratar om. Du har också varit ett.

Epamamman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel