Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sluta trakassera sjuka – låt läkaren avgöra om sjukskrivning behövs

Sen besluten togs att behandlande läkare inte längre var betrodd att fatta beslut om en persons behov av sjukskrivning, har det blivit svårt för de sjuka att få den sjukersättning som de har rätt till.

Beslutsfattarna har övertro till kontorister/administratörer, helt utan läkarkompetens, att avgöra om sjukersättning skall beviljas eller inte.

Svenska folket betalar skatt till just detta bland annat. Detta är grunden i ett välfärdssamhälle. Just att inte behöva oroa sig om det ekonomiska när man är sjuk och inte kan jobba.

Makthavarna i vårt land tycks ha glömt detta och använder pengarna till annat, det mandatet har de inte fått.

Byt inställning eller avgå!

Återställ möjligheten för patienten och läkaren att avgöra om sjukskrivning behövs. Administratörernas uppgift ska vara att just administrera utbetalningarna.

Tusentals och åter tusental svenskar kan intyga att de sjuka diskrimineras och behandlas illa av personer i systemet. Detta är inte rättssäkert alls. Hur många sjuka orkar föra en kamp mot sjukkassan?

Ge folket det folket betalar för. Sluta trakassera sjuka människor. De flesta blir sjuk någon gång i livet, ingen står över detta.

Politiker skall inte ha förtur i detta, inga speciallösningar för riksdagspolitiker skall betalas av folket.

Pirjo Jonsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel