Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Små skolor tryggare för eleverna

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Små skolor är tryggare skolor än de F–9-skolor som man eftersträvar i Sundsvalls kommun.

Efter att ha arbetat på både mindre enheter och F–9-skolor kan jag bara konstatera att i mindre enheter är det lättare att se alla elever, komma tillrätta med mobbning samt att de små enheterna lägger sig resultatmässigt närmre rikssnittet kunskapsmässigt än de stora enheterna.

Visst finns det pengar att spara genom att ha större enheter, men det sker på bekostnad av tryggheten hos många elever. Vidare så är det lättare att få personalen att dra åt samma håll på de små enheterna än på de stora enheterna. Man har mycket svårare att skapa en familjär känsla på F–9-skolor än de små, något som är väldigt viktigt framför allt i de lägre åldrarna.

Så det är med stor besvikelse jag ser att politikerna tänker upprepa samma misstag som vid senaste nedläggningshysterin då man bara var ute efter att spara in pengar på lokalhyra, på just bekostnad av det jag skrivit här ovan.

Tänk om gör rätt.

Jens Ryd

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel