Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Småhusägare kan tvingas flytta om den gamla fastighetsskatten återinförs

Sedan Januariavtalet slöts mellan MP, S, L och C har debatten om fastighetsskatten tagit fart. Det skrivs på landets ledar- och debattsidor. Och frågan kommer att behandlas på Centerpartiets kongress. Även näringslivet är ute i debatten. De vill förstås gärna sänka sina skatter och låta någon annan betala.

Så var det även när ”århundradets skattereform” slöts på 90-talet. Småhusägarna fick stå för fiolerna i form av höjd fastighetsskatt och sänkta ränteavdrag. När sedan räntorna skenade, till följd av störningar i ekonomin, bidrog det till kollapsade bostadspriser och en samhällsekonomi i ruiner.

Vad är det för rättvisa i att snittskatten för en småhusägare i Sundsvall ska bli tio gånger så hög?

I Sundsvalls kommun bor det drygt 18 000 personer i friliggande villor. Snittskatten från fastighetsavgiften, som skatten nuförtiden kallas, ligger på 8 049 kr. Återinförs den gamla fastighetsskatten kommer skatten öka till 13 000 kr. Många skulle säkert klara av skattehöjningen. Men de familjer som redan idag har svårt att få pengarna att räcka, kommer att tvingas flytta.

Och varför ska det uteslutande vara småhusägarna som ska beskattas högre, men inte de som bor i höghus? Den som bor i en paradvåning mitt i centrala Stockholm betalar inte mer än 1 300 kr i fastighetsskatt. Vad är det för rättvisa i att snittskatten för en småhusägare i Sundsvall ska bli tio gånger så hög?

De som är lite yngre minns kanske inte heller hur obarmhärtigt den gamla skatten kunde slå. Eftersom det inte fanns något tak, kunde skatten öka med tusentals kronor från ett år till ett annat, bara för att grannen renoverat och sålt dyrt. Skatten var orimlig och saknade folklig legitimitet.

Det finns mycket vällovligt i Januariavtalets 73 punkter. Men både Centerpartiet och näringslivets företrädare bedrar sig, om de tror att Villaägarnas 311 000 medlemshushåll stillasittande kommer acceptera att de ska stå för kostnaderna.

De som är ute och debatterar frågan, bör kanske erinra sig om de slutsatser Göran Persson drog i 2006 års val: ”Detta var troligen en av mina stora felbedömningar i valrörelsen, men jag orkade inte köra över min tredje finansminister i denna fråga”.

Håkan Larsson, chefekonom på Villaägarnas riksförbund

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel