Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Smalare vägar i Njurunda – varför har det inte planerats för gång- och cykeltrafik?

Alla vi som bor i Njurunda har förmånen att bo i vacker miljö med närhet till kusten. Vi har många utflyktsmål och sommarrestauranger i Juniskär, Junibosand, Bergafjärden, Löran, Skatan och Galtström.

Tidigare gick det bra att cykla till dessa ställen, men de senaste åren har vägarna förbättrats på så sätt att de har dikats och belagts med ny asfalt och det innebär att de blivit smalare, då det inte finns några vägrenar kvar. För bilarna har det gjorts mötesplatser.

Varför har kommunen inte planerat för gång- och cykeltrafik? Ni vill att vi ska cykla i stan där det är både farligt och opraktiskt. Varför inte låta oss cykla på landet?

Om barnen får lära sig cykla med sina föräldrar, som vi kunde göra på den tiden när det inte var så mycket biltrafik, så skulle vi få in det i vardagen.

Många barn bor i närheten till Kyrkmons skola och Nivrenaskolan och skulle kunna cykla om det fanns en säker väg. Ungdomar som har busskort kan föredra cykeln sommartid i stället för att vänta på bussen som inte går så ofta.

I stället blir det nu fler och fler moppebilar, vilket leder utvecklingen tvärtemot vad kommunen vill. Om man vänjer sig vid att åka bil redan vid 15 års ålder är det svårare att övergå till cykel senare.

Varför planerar ni inte för det samhälle vi vill ha?

Cykelsemester för hela familjen och se våra egna smultronställen!

Birgitta Andersson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel