Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Smittskyddsläkare svarar: Antalet provtagningar blir fler – men behovet måste styra

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Replik på insändaren "Varför tas så få prover för covid-19 i regionen?" i ST 31 maj.

När det gäller provtagning för covid-19 är det viktigt att det finns ett syfte med varje provtagning. Det är inget självändamål att nå upp till ett visst antal prover, utan beroende på hur utbredd smittan är i samhället och vilka riktlinjer som gäller för provtagning, kan behovet av provtagning variera.

I Västernorrland prioriterar vi provtagning för covid-19 utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Fram tills nyligen var det personer som behövde sjukhusvård och personer på särskilda boenden med symtom på covid-19 som prioriterades för provtagning, liksom personal inom vård och omsorg.

Förra veckan analyserades ungefär 1 100 prover i Västernorrland och vår bedömning är att alla patienter och all vård- och omsorgspersonal som behövde provtagning kunde få det.

Vi har fortfarande kapacitet att analysera fler prover på våra regionala laboratorier.

Sedan den 27 maj inkluderar Folkhälsomyndigheten även personal inom samhällsviktig verksamhet som målgrupp för provtagning.

Vi arbetar nu inom regionen för att så snart som möjligt etablera effektiva och säkra rutiner för att tillgodose provtagningen även för denna grupp. När det är på plats kommer vi att kunna ta ännu fler prover.

Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel