Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Smittskyddsläkaren: Vi rustar för fler sjuka i länet nästa månad – nu måste alla göra vad de kan

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Smittspridningen av den nya coronavirussjukdomen covid-19 ställer stora krav på vårt samhälle, inte minst på hälso- och sjukvården. Alla har vi ett ansvar att göra vad vi kan för att försöka minska och fördröja smittspridningen. Alla behöver vi sätta hänsynen till de som riskerar att drabbas hårdast vid en infektion av covid-19 främst.

Det är viktigt att du följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som baseras på fakta och vetenskap.

Om du är sjuk så ska du se till så att du inte smittar andra. Det gäller alla sjukdomar. Under en tid kommer det vara en extra stor belastning på sjukvården. Genom att hålla oss friska bidrar vi till att avlasta.

Har du symptom som kan vara tecken på covid-19, som feber, hosta, andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk eller illamående, så ska du undvika att träffa andra människor. Gå inte till jobb eller skola.

Har du inga symptom alls så undvik ändå att träffa fler människor än du behöver. Det gäller både i arbetslivet och privat. Avstå helt från att träffa äldre bekanta eller andra personer som tillhör riskgruppen i största möjligaste mån eftersom de riskerar att bli svårt sjuka av viruset.

Beräkningar från Folkhälsomyndigheten visar att vårt län sannolikt kommer att se en högre andel insjuknande under nästa månad, så det rustar vi för. Ju längre vi kan skjuta en stor smittspridning framför oss, desto mer förberedelser hinner också sjukvården göra.

Vi har inte kapacitet att provta alla. Vi prioriterar personal inom vården och de patienter som är inneliggande. Det betyder att många kommer att bli hänvisade till att vårda sig själva i hemmet utan att veta om det är just covid-19 som personen har. I de allra flesta fall upplevs covid-19 som en förkylning eller vanlig influensa. Blir symptomen svåra tar sjukvården naturligtvis hand om de som behöver.

Sverige har fördelen av att komma efter andra länder i smittspridningen. Vi kan se och dra lärdomar. Västernorrland har fördelen av att komma efter andra landsdelar. Vi kan använda andra regioners erfarenheter i vårt arbete och satsa på det som visat sig fungera på andra ställen.

I Region Västernorrland är den primära planen att inneliggande covid-19-patienter i första hand ska vårdas på sjukhuset i Sundsvall. Det är ett sätt att minska risken att smitta sprids på våra sjukhus. I Sundsvall finns nu extra intensivvårdsplatser och en ny avdelning för covid-19-patienter som inte är i behov av intensivvård. Det innebär att patienter med andra sjukdomar istället kan komma att flyttas till sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå.

Jag vill till sist också påminna om det enkla men mycket viktiga i vardagen. Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder eftersom smittämnen lätt fastnar på händerna. Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun, så undvik att röra vid ansiktet. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.

Tack för att du visar hänsyn till dina medmänniskor!

Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel