Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Snabbt skuldbeläggande efter "spökjakten" – det påminner om 1600-talets manliga prästerskap

Artikel 5 av 6
Medium undersökte Stadshuset
Visa alla artiklar

Under två månader har nu Sundsvallsborna frågat sig anledningen till att kvinnliga chefer tagits ur drift på Näringslivsbolaget.

Idag framkom en anledning: en faktura på en ”spökjakt” för 2500 kronor i Stadshuset, där ett medium anlitats.

Det luktar häxjakt och hämndaktion. Vilken man skulle någonsin hamna på förstasidan för en faktura på 2500 kronor, tas ur drift och få sin framtid förstörd?

Vi hade i första skedet ingen aning om i vilket sammanhang den här så kallade spökjakten skedde. Om det var en personalaktivitet: är det märkligare än en kväll i bowlinghallen eller laserhallen? Om det var ett studiebesök, var det då konstigare än en föreläsning om spöken eller andra väsen?

Nu vet vi att det handlade om guidade rundvandringar i fängelsehålorna, ett uppdrag som näringslivsbolaget hade som uppgift att genomföra. Tänk utanför boxen, uppmanas vi. När någon tänkte utanför boxen så var det inte tillåtet.

Snabbt agerade en slöseriombudsman och en ledarskribent på ST. Det påminner lite om 1600-talets manliga prästerskap. Snabba att fördöma och skuldbelägga.

Det går fort att rycka ut och kritisera utan att tänka efter, kasta sten och ropa på att brasan skall tändas. Det går snabbt att dra igång ett drev för lite och ingenting. Det går snabbt att förstöra människors liv. Det går snabbt att sänka kvinnor som är obekväma. Tänk på det.

I ett större perspektiv lär det människor att inte våga göra något utifrån egen tanke. Det blir rädda organisationer och tysta människor. Är det så det skall vara?

Det kanske framkommer andra anledningar, som är verkliga, till hanteringen av cheferna. Då tar vi det då och debatterar utifrån den kunskapen. Det här var enbart pinsamt.

Birgitta Dahlén

SVAR DIREKT:

Det är värt att notera att ingenstans i min ledarkommentar så hängs någon person ut. Det handlar alls inte om någon häxbränning utav Näringslivsbolagets kvinnliga chefer, utan ett konstaterande att ett kommunalt bolag inte ska lägga pengar på trams som ett medium.

Marcus Backholm Bohlin, politisk redaktör på Sundsvalls Tidning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel