Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Snart 400-årsfirande – ska drakar pryda Sundsvall?

Snart firar Sundsvall 400 år som stad. Ska då drakar pryda staden?

Hur många av stadens styrande i staden känner till orsaken till att Sundsvall grundlades 1621?

Vår dåvarande kung Gustaf II Adolf förde krig i Europa och hade stort behov av vapen. De rörsmeder (vapensmeder), som bodde runt i landet, erbjöds vissa privilegier om de flyttade till närmsta stad.

Smeder i Medelpad flyttade till området vid Sidsjöbäcken, där de hade riklig tillgång till vatten. (Minnen därav är exempelvis Kullagergatan, Stockmakargatan, Faktorigatan.)

Staden Sundsvall begåvades med ett vackert, historieberättande sigill – två korslagda muskötgafflar krönt av en stormhatt.

Detta har sedan 1621 använts som Sundsvalls ”logga”  (sigill) ända tills en ny kommundirektör tillträdde och skapade den allmängiltiga draken. Vad har den med Sundsvalls historia att göra?

Draken på Hirschka huset är ju en ny företeelse efter 1888, inspirerad av gamla europeiska symboler. Sedan må draken försvaras med att den skyddar mot eld...

Varför inte värna om vår egen historia?

Att man ska förnya saker och ting kan jag acceptera – men man ska välja rätt saker!

Vår historia är faktiskt viktig!

Karin Felländer

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel