Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Snart stänger Nacksta hälsocentral – samtidigt ökar antalet coronasmittade i området

Artikel 64 av 68
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

I februari tog regionfullmäktige beslut om att lägga ner Nacksta hälsocentral – ett osedvanligt oklokt politiskt beslut. Enligt gällande regler skulle hälsocentralen stängas i september.

Bara några dagar efter beslutet får personalen på hälsocentralen besked att de måste välja sig nya arbetsplatser inom en vecka – ett osedvanligt oklokt tjänstemannabeslut.

Efter att hårt pressade anställda "valt" sig nya arbetsplatser eller valt att säga upp sig, vänder sig ledningen till Vårdvalsutskottet och ber om att få stänga hälsocentralen redan i juni med motivering att det inte finns personal kvar som kan driva verksamheten vidare.

ALL personal hade valt att jobba kvar till september om de fått möjligheten.

I mitten av maj fattas beslut om att tidigarelägga stängningen till 15 juni. Den 25 maj skickas informationsbrev om stängningen ut till alla listade patienter till hälsocentralen. Trots att ett av argumenten mot att lägga ner har varit att Nacksta är ett mångkulturellt bostadsområde, är alla brev skrivna på svenska.

Ingen annan vård- eller hälsocentraler informeras att de ska nu vara förberedda på att möta över 3 000 patienter som inte längre har hälsocentral.

Hälsocentralen motar en ström av telefonsamtal från oroliga och gråtande patienter som är ledsna för att hälsocentralen läggs ner och för att de inte vet vart de ska vända sig nu. Samtidigt ökar antalet coronasmittade i området – fler och fler positiva prover tas. Behovet av en nära hälsocentral är större än någonsin.

Prestige utan expertis har stängt Nacksta hälsocentral.

Seija Vestin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel