Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sniket att dra in papperstidningen på äldreboenden i Sundsvalls kommun – har ansvariga ingen skam i kroppen?

Jag är så förbannad!

Jag är en av de som tar hand om den gamla generationens hemmafruar, de är mellan 90 och döden. Ett glädjeämne för dem har under många år varit att läsa Sundsvalls Tidning till frukosten. Där har de följt med i samhällsdebatten och kanske viktigast av allt hållit koll på sina vänner genom dödsannonserna. Det är den krassa verkligheten för dem, deras vänner dör! En efter en! Och dödsannonserna är det enda sättet för dem att få veta det.

Men nu är det slut med det.

Sundsvalls kommun har dragit in papperstidningen på äldreboendet helt utan förvarning och som jag förstått det så gäller det överallt.

Så jag måste fråga er som ligger bakom beslutet på Sundsvalls kommun: Har ni ingen som helst skam i kroppen?

Man gråter! De gamla är förtvivlade! Och vår chef säger att de får skaffa en egen tidning. För vilka pengar? För den torftiga pensionen de har efter att ha servat samhället och männen under ett långt liv som hemmafru? Den räcker knappt till det nödvändigaste!

Det är sniket och jag skäms! Jag skäms för hur man kan behandla de äldre på det här viset. De är gamla men de är inte dementa. För dem är papperstidningen viktig och vi i personalen har ett naturligt samtalsämne att diskutera med dem och få dem att känna att de är med på vad som händer trots att de lever på ålderns höst.

Men nu rycker ni undan det för dem, när de är inne på sitt absoluta slutskede i ett långt liv. Hur tänker ni?

Jag förstår att det är knapert ekonomin och att man som kommun måste prioritera. Men det här, det är verkligen ett slag under bältet.

Carina

SVAR DIREKT:

Hej Carina. Jag har förståelse för din ilska och förstår att du är engagerad i din yrkesroll.

Det finns inget beslut på att dra in tidningsprenumerationer från våra äldreboenden. Ett äldreboende har heller ingen skyldighet att tillhandahålla dagstidningar.

Den som bor på äldreboende kan själv prenumerera på valfri tidning eller tidningar. Kostnader som tidningar, telefonabonnemang och liknande får den boende själv stå för.

Det finns boenden som ändå har valt att ha en tidningsprenumeration. Men det ekonomiska läge som råder i socialtjänsten, och i hela Sundsvalls kommun, gör att chefer blir tvungna att göra nya ekonomiska bedömningar och prioriteringar.

Silvia Sandin Viberg, socialdirektör Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel