Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Snökanoner förbrukar mycket el och vatten – är det miljömässigt vettigt?

Nu när klimatet, miljön och energiförbrukningen ligger så högt på agendan att man till och med håller inne med sugrör för cancersjuka och att temperaturen på elementen skruvas ner på äldreboenden för att spara pengar, ja då förstår man ju att det är kris och att vi måste hjälpas åt.

Samtidigt hör jag att snökanonerna dånar från slalombacken dygnet runt. Samma som ifjol, det startade i slutet av oktober och pågick i stort sett hela vintern, full fart.

Jag noterade flertalet bakslag med värmeperioder som gjorde att snön försvann helt på ett par dagar, men snökanonerna gav inte upp.

Tänk att det är så viktigt med snö att det inte går att vänta till snön kommer på "riktigt" istället. Vem har bestämt att det är så oerhört viktigt att vintern måste starta i förtid... Vad kostar det och vem får betala? Är det miljömässigt vettigt?

Där jag bor hör jag dessutom snökanonernas tjut hela nätterna, sömnen blir lidande och jag är knappast ensam.

Jag hittade lite fakta på SVT Nyheters hemsida, visserligen rör det sig om en skidanläggning i Jokkmokks kommun, men det visar att snökanoner kostar en hel del och förbrukar mycket el och vatten: Elförbrukningen ligger på 600 000 kilowattimmar om året till en kostnad på 700 000 kronor. Vattenförbrukningen ligger på 200 000 liter – i timmen!

Inte utförsåkare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel