Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Social housing är ingen lösning

Fastighetsägarna Mittnords Christina Friberg och Carina Grip skriver i en debattartikel 14/6 att social housing, det vill säga lägenheter med reducerad hyra till utsatta grupper, vore ett bra komplement till den generella bostadspolitiken. Det är det inte. Att införa social housing vore att behandla symtomen istället för att adressera grundproblemet, som kräver generella och övergripande lösningar.

Att, som Friberg och Grip föreslår, diskutera hur den generella bostadspolitiken kan kompletteras förutsätter att det i nuläget överhuvudtaget finns någon generell bostadspolitik. Vi menar att det allmänna till stor del ”privatiserade” bostadsförsörjningen i kölvattnet av 90-talskrisen och den saneringsekonomi som följde.

Några årtionden senare kan vi idag konstatera skenande produktionskostnader, som en följd av en kreditdriven bostadsrättsmarknad, och ett krympande bestånd av hyresrätter med hyror som vanliga människor har råd att efterfråga. Det går helt enkelt inte att höja hyrorna mer, ens i attraktiva bestånd. Därför ser vi nu den ovanliga kombinationen av generell bostadsbrist och tomma, outhyrda lägenheter.

Social housing, med statligt reglerade hyror och med kontroll av vilka som ska få hyra, skulle innebära att vi med berått mod inför ett segregerande system. Som Friberg och Grip själva flaggar för, är risken stor för stigmatisering av de utsatta grupper systemet förväntas värna.

Social housing skulle dessutom innebära att skattemedel går till att subventionera fastighetsägarnas ökade vinster. Om det allmänna sörjer för dem som inte har råd kan nämligen de generella hyresnivåerna hållas fortsatt höga. Kanske är det här någonstans vi hittar drivkrafterna bakom Fastighetsägarna Mittnords förkärlek för dessa moderna fattigstugor?

Sverige behöver en blocköverskridande politisk samsyn när det gäller hållbar och social bostadspolitik. Vi behöver däremot inte ett system med social housing.

Morgan Hoppman, ordförande Hyresgästföreningen Örnsköldsvik

Lillemor Göranson, ordförande Hyresgästföreningen Sundsvall/Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel