Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sorgligt att svenskar vill stänga dörren – globalisering nödvändig för en chans att hejda katastrofer

I en opinionsmätning nyligen blev SD största parti i Sverige. Klart före S.

Det är svårt att sitta i regering. Det visar sig vid varje val. Oppositionen kan, utan att ha visat några egna resultat, racka ner på allt regeringen inte åstadkommit, eller åstadkommit, men som i så fall borde ha varit en satsning på något helt annat.

SD har sedan inträdet i riksdagen alltid kunnat vara den som är felfinnare och felsökare. De egna idéerna som torgförs är oprövade, eftersom de ännu inte fått möjlighet att realisera sin politik.

Att vara felfinnare är aldrig svårt. Inte heller att vara felsökare. Därtill använder SD argumentet etablissemanget om de övriga partierna i riksdagen. Möjligen har den retoriken avtagit något gentemot M och KD efter de senaste månadernas uppmjukade hållning från de partierna mot SD.

Men hallå! Är det möjligt att sitta i riksdagen utan att tillhöra samhällets etablissemang? Jag har svårt att tro det.

Det är klart att många människor lockas av ett parti, som övriga partier försökt isolera. Man lockas av den retorik som talar till det svenska i svenskar. Som bygger på den rädsla och det obehag som många människor här känner inför nya obekanta som dyker upp i samhället. Som kommer från andra ställen på jorden. Som har med sig andra sätt att umgås, andra sätt att tala och att tänka än vad vi svenskar har.

Det är lätt att peka på det och hämta politiska poäng på att vi inte ska låta dem komma in. Inte låta dem beblanda sig med oss.

Vilken känd tysk ledare var det som på 30-talet använde det knepet? När följderna av det sedan avslöjades efter andra världskriget var det många som trodde att sådan politik var lagd bakom oss. Sådan politik hörde till historien, inte till nutiden. Men, ack så fel. Nu frodas ett parti, sprunget ur arvet från "den store tyske ledaren".

Och sorgligast av allt, svårast att förstå är hur människor som röstat S, M, C, KD eller L byter sida. Byter sida från ett parti, där alla människors lika värde, oavsett religion, etnisk bakgrund, sexuell läggning, eller hudfärg, är en grundbult till ett parti som upphöjer det svenska till alltings allt. Och där man med skepsis betraktar allt som inte är svenskt. Vad nu svenskt är.

Vi lever alla i en värld med stora hot. Kanske främst av allt den klimatkatastrof som står för dörren. Några menar att den redan börjat. Klimat känner inga gränser. Klimathotet är ett globalt problem.

Hur ska vi i Sverige, i vårt lilla, lilla land kunna medverka till att försöka hejda katastrofen, om vi slår igen våra gränser och säger att ingen ska komma hit och försöka utnyttja alla våra fantastiska sociala system – de är för oss och inte för någon annan?

Den som inte förstått att globaliseringen behövs för att möjligen kunna lösa alla de stora bekymmer människan står inför, blundar och stampar i backen och skriker: "Kan själv!". Precis som vilket litet barn som helst. Precis som ett barn som inte hunnit växa upp och inte hunnit lära sig det vuxna kan.

Paul Alsén, Matfors

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel