Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Spara in på chefslönerna till förmån för de äldre

Sorgligt att så många upplever brister på våra äldreboenden. Jag tycker att det speglar lite hur man överhuvudtaget ser på oss 70-plussare i samhället.

Vi kan ju vara resurser och dela med oss av kunskap och livserfarenhet långt upp i åren. Självklart ska vi ha tillgång till bra äldreboenden när den dagen kommer. Bra lokaler, mat, omvårdnad, fysisk aktivitet et cetera, men framför allt behöver vi och våra anhöriga mötas av respekt. Alla människor oavsett nationalitet, hudfärg, ålder har gemensamma grundläggande behov av kärlek, omtanke och både ekonomisk och emotionell trygghet. Men framför allt behöver vi mötas med just respekt.

Respekt tycker jag mycket handlar om att våga och ha möjlighet att ställa och ta emot krav. Att se individen utifrån vars och ens förutsättningar. Ta vara på vad var och en önskar och klarar även om det tar lite extra tid och personalresurser.

Blir lite mörkrädd när jag följt debatten om chefskapet i äldrevården. Det finns ju missnöje från personalen på våra äldreboenden, bristande resurser. Det blev väldigt tydligt under pandemin. Man upplever att man inte får gehör när behoven påtalas, från boende och anhöriga. Det känns inte trevligt att läsa att högsta chefen enbart verkar se till de ekonomiska aspekterna, att det viktigaste verkar vara att hennes chefer är nöjda med att hon sparar pengar. Visst, ekonomi och bra chefer som lyssnar till allas behov är viktigt men det måste väl finnas olika alternativ att få budgeten att gå ihop.

Lyssna på alla duktiga medarbetare som jobbar i verkligheten på våra boenden. Hur många chefer behövs det egentligen? Kanske att det kan sparas in på lite chefslöner och lägga på vårdpersonalen och därmed alla som bor på äldreboenden istället?

Jag tror att vi behöver ett seniorparti i riksdagen som kan spegla verkligheten för den växande grupp med olika bakgrund och behov som vi seniorer utgör. Vi har ju betalat skatt och gjort rätt för oss i många år. Se oss som den resurs vi är och ge oss ett värdigt slutskede i livet när den tiden kommer. Nu är det ju inte något som man ser fram emot direkt.

Fiona

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel