Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: "Spökjakten" sätter fingret på ett större problem – hur makthavare hanterar skattepengarna

Artikel 4 av 6
Medium undersökte Stadshuset
Visa alla artiklar

Näringslivsbolaget i Sundsvall anlitade hösten 2017 ett medium för att undersöka om det finns spöken i Stadshuset. Det kunde Sveriges Radio avslöja i veckan. Notan landade på 2 500 kronor plus moms, men vad resultatet blev och vad man tänkte använda svaren till är det ingen som vet. Det handlar måhända om en småsumma, men det sätter fingret på det större problemet: hur lättvindigt makthavarna allt för ofta behandlar våra surt förvärvade skattepengar.

Sverige har bland de högsta skatterna i världen. En vanlig polis eller sjuksköterska betalar halva sin lön i skatt när arbetsgivaravgifter och skatter på konsumtion räknas in. Skattepengar kan användas på rätt sätt och till rätt saker, till sådant som skola, sjukvård och rättssäkerhet. Men nästan varje dag hör man om hur det offentliga slösar med våra skattepengar.

Den här gången handlar det inte om mycket pengar. Men om det offentliga kan lägga 2 500 på ren humbug, finns det då några gränser för vad våra skattepengar kan gå till? Det är en sak med alla tokiga satsningar för att sätta kommuner på kartan eller stora investeringar som i bästa fall bara gynnar några få. Men när det kommer till spökjagande medium borde alla förstå att det är rent hittepå.

Oavsett om bolagets ledning tror på spöken och troll eller inte finns det en vidare aspekt av spökjakten. Det är ett demokratiskt problem när det offentliga använder skattepengar på ett sätt som undergräver förtroendet för vetenskapen. För om det är ok att underkänna vetenskapen när det kommer till spöken, är det då ok när det handlar om mer allvarsamma saker?

Om det finns spöken i Stadshuset verkar Näringslivsbolaget inte kunna svara på. Men det är uppenbart att det finns en del lik i garderoben. För det är knappast så att den lättvindiga inställningen till skattebetalarnas pengar börjar med ett medium i ett litet kommunalt bolag. Politiker och tjänstemän har uppenbarligen ett och annat att förklara för Sundsvallsborna.

Johan Gustafsson, slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel