Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stå upp för demokratin den 26 maj

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

EU bildades för att föra människor närmare varandra. Handel och utbyte mellan länder har gjort att Europa utvecklats snabbt ekonomiskt och att människor kan leva i fred och frihet.

Men de senaste åren har utvecklingen gått åt fel håll. Högerextrema krafter vinner mark i land efter land och de dryga 100 högerextrema representanterna i Europaparlamentet riskerar att bli ännu fler efter valet.  De är nu en reell maktfaktor och deras politik får konsekvenser för hela Europa.

Vi socialdemokrater kommer att ta matchen. Vi kommer aldrig att tillåta att extremhögern än en gång piskar upp hat i Europa mot dem som pekas ut som främlingar eller oliktänkande. Vi kommer aldrig tystna när löntagares rättigheter attackeras, grundläggande demokratiska värderingar inskränks, kvinnors rätt till sin egen kropp ifrågasätts eller vår tids ödesfråga, klimathotet, förnekas.

Vi kommer att fortsätta driva en politik som står emot hat och splittring – en politik som gör att människor är trygga och får sin rättmätiga del av välståndet. Vi vill se ett Europa som fokuserar på följande frågor:

· Ett Europa som försvarar demokratin och står upp för alla människors lika värde och rättigheter, fria medier, oberoende domstolar och som bekämpar den gränsöverskridande brottsligheten.  Länder som inte lever upp till demokratiska principer ska inte heller få medel från EU:s fonder.

· Ett Europa som skapar fler trygga jobb och sätter löntagares intressen före storföretagens, försvarar svenska kollektivavtal samt stoppar skattefusk. Där fler kvinnor jobbar och som ligger i framkant för att skapa nya, gröna jobb.

· Ett Europa som går före i kampen mot klimathotet med högre ambitioner att jaga de företag och regeringar som inte gör sin del för att minska utsläppen och ökar drivkrafterna för att ställa om så att målen i Parisavtalet nås.

Vi vill bygga ett starkare samhälle i Sverige och i Europa - som sätter vanligt folk främst. Därför behöver vi din röst i Europaparlamentsvalet den 26 maj!

Peder Björk, socialdemokratisk kandidat till Europaparlamentet

Niklas Säwén, ordförande Socialdemokraterna i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel