Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stadsbyggnadskontoret: Vi ser positivt på Stenstans framtid

I två inlägg i ST ("Fler bostäder, färre kontor och nytänkande om p-platser gynnar handeln och skapar liv i Stenstan" samt "Backholm Bohlin: Vi får den Stenstad vi är med och bidrar till") ges förslag på hur man kan utveckla Stenstan. Fler bostäder och färre kontor i Stenstan samt bättre parkeringslösning är förslag som lyfts fram.

Det är glädjande att vi har ett engagemang kring vår stadsutveckling. Sundsvalls kommun samverkar med Stadsutveckling i Sundsvall AB för att utveckla Stenstan. Målet är att bli årets stadskärna 2021.

Här är några tankar från stadsbyggnadskontoret:

Vi håller med om behovet av fler centrala bostäder. År 2015 bodde bara cirka 6 000 personer i innerstan, en blygsam andel av våra nästan 100 000 kommuninvånare. Därför har vi målmedvetet verkat för ökat centralt byggande, vilket vi nu ser resultatet av, på Norra Kajen och Inre Hamnen, och på sikt även Södra Kajen samt Alliero. Målet är åtminstone en fördubbling till 12 000 boende med max 1 kilometer till Stora Torget. Det kommer göra skillnad.

Men vi behöver också många arbetsplatser i centrala staden. En stor dagbefolkning som nyttjar stadens utbud innan/efter jobb och på lunchen är ett viktigt bidrag till kultur, kommers och folkliv. Att minska antalet kontor i Stenstan är därför inte någon bra idé.

När det gäller parkeringsplatser är vår strategi att öka tillgängligheten för besökande till stan. Det har vi gjort genom dels tid- och avgiftsregleringar, vilket ökat tillgången på korttidsparkering centralt. Sen ser vi till att ha gott om p-hus i anslutning till stadskärnan för de besökare som vill stanna längre än två–tre timmar i stan. Totalt har vi cirka 2 500 parkeringar inom 350 meter från Stora Torget. Betydligt fler än jämförbara städer.

Den 18 december inviger vi dessutom ett nytt p-hus, mittemot järnvägsstationen, med 450 platser. Parallellt jobbar vi även med att förbättra för hållbara transporter till/från stan.

Förutom detta har vi satsat mycket på att fräscha upp i stan, exempelvis längs Selångersån vilket lockat byggandet av nya hotellet vid Norrmalm.

Det finns mycket mer att nämna, men allt sammantaget gör att vi har en positiv bild av Stenstans framtid, och det är inte bara vi som har det. När konsulten WSP rankar de svenska stadskärnor som har bäst framtidsutsikter så rankas Sundsvall som nummer ett i Norrland (nio totalt i Sverige). Det lovar gott inför framtiden.

Anders Bolin, stadsarkitekt, stadsbyggnadskontoret, Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel