Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stadsbyggnadsnämnden håller budget – trist med ST:s syn på snöröjningen

Med anledning av ST:s artikel den 29 december om budgeten för snöröjning i Sundsvall.

När stadsbyggnadsnämnden fick den första månadsrapporten i mars i år, visade prognosen på -12,4 miljoner kronor. Sedan dess har förvaltningen jobbat stenhårt med att få ned underskottet och i december var den nere på -1,0 miljoner kronor.

Det finns ett mål utpekat av kommunfullmäktige att kommunens nämnder ska ha en prognosavvikelse på max 1 procent. I stadsbyggnadsnämndens fall blir det 1 miljon kronor av den totala budgeten på 225 miljoner kronor. Det innebär en avvikelse på 0,44 procent.

Med detta som bakgrund tycker jag det är trist när ST väljer att på förstasidan slå upp att snöröjningen, som är en delpost i stadsbyggnadsnämndens totala budget, går sju miljoner back. De flesta inser säkert att den delposten måste få variera och att förvaltningen gör ett jättejobb med att hålla kommunens vägar röjda.

Jag kan försäkra att vi i majoriteten (S, C, V) även fortsättningsvis kommer att arbeta för att Stadsbyggnadsnämndens budget hålls och att det är skottat.

Magnus Persson (C), vice ordförande stadsbyggnadsnämnden

SVAR DIREKT:

Visst är det så att kostnaderna för snöröjning varierar, precis som så många andra kostnader för en kommun som också påverkas av olika omständigheter. Just därför är det relevant att rapportera om hur stor prislappen faktiskt blev. I det här fallet får vi veta att kostnaderna för snöröjningen 2019 verkar landa på drygt 47 miljoner, vilket är ungefär 7 miljoner mer än budget. Det är faktauppgifter som kommer från kommunen och vår rapportering lägger ingen värdering i det.

Karin Näslund, chefredaktör Sundsvalls Tidning

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel