Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stärk hyresrättens lokala förutsättningar

Med anledning av Hyresgästföreningens insändare "Vanligt folk måste kunna bo kvar".

Sveriges Allmännyttas målsättning med utvecklingen av de årliga hyresförhandlingarna är att allmännyttiga ägare av hyresfastigheter i hela landet ska kunna ha en långsiktig fastighetsförvaltning där underhåll och god förvaltningskvalité ska ingå utan försäljningar och omotiverat stora standardhöjningar som ska behöva finansiera den långsiktiga förvaltningen.

En förutsättning för att det ska fungera är att en fastighetsägare långsiktigt kan finansiera sina kostnader. I den vägledning som Sveriges allmännytta har tagit fram för hyresförhandlingarna 2020 framgår av offentliga prognoser på den nationella nivån att kostnader kommer att öka för förvaltning i allmänhet. På den lokala nivån bör förutsättningar såsom ökade kostnader för VA, avfall med mera ska spela roll för den årliga hyreshöjningen.

Vi på Sveriges Allmännytta är oroade över att Hyresgästföreningen så tydligt pekar ut samma nivå på hyresjusteringar oavsett var i landet som förhandlingen sker.

Hur ska vi som parter motivera att vi ska ha lokala förhandlingar om utgångspunkten är samma nivå på hyresjustering överallt, oavsett nivå på utgående hyror och de samhällsekonomiska förutsättningarna på den aktuella orten. Är det verkligen lokala förhandlingar Hyresgästföreningen vill ha eller ska vi samordna förhandlingarna på nationell eller regional nivå för att resultera i en viss förutbestämd nationell hyresjustering?

För att hyresrätten ska vara en konkurrenskraftig boendeform med god boendekvalitet för nuvarande och kommande generationers hyresgäster, måste vi tillsammans utveckla långsiktigt hållbara ramar och med en gemensam målsättning för förhandlingarna om den allmänna hyresnivån utveckling.

Låt oss nu inför höstens förhandlingar försöka stärka hyresrätten genom att ta hänsyn till de lokala förutsättningarna i förhandlingen om den årliga hyresjusteringen.

Vi tror att de hyresgäster som idag bor i en hyresrätt vill ha ett fortsatt gott underhåll och god förvaltningskvalité i sitt boende och det gäller hela landet. För att kunna åstadkomma det krävs att man ger rätt förutsättningar för framtiden genom bättre fungerande årliga hyresförhandlingar där vi är överens om grunderna för den lokala förhandlingen.

Susanna Höglund, chefsekonom, Sveriges Allmännytta

Houman Sayedi, hyresexpert, Sveriges Allmännytta

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel