Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Staten måste bidra till bättre utbildningsmöjligheter i Västernorrlands län

TCO:s utbildningsindex – som jämför Sveriges kommuner i tillgången till utbildning inom universitet, högskola och yrkeshögskola på pendlingsavstånd och viktat för söktryck och antal utbildningsplatser – visar på stora regionala skillnader.

I toppen på listan återfinns genomgående kommuner från storstadsregionerna samt kommuner med närhet till medelstora universitet och högskolor. Västernorrlands län ligger långt ner på rankningen.

Människor runt om i hela landet måste ha samma chans att hänga med i yrkeslivets förändring. Att det finns tillgång till utbildning i den egna kommunen eller inom pendlingsavstånd har stor betydelse för människors möjligheter att studera. Det gäller särskilt för de som behöver vidareutbilda sig senare i yrkeslivet, vilka ofta har svårare att flytta.

I en tid då allt fler har en högskoleutbildning i grunden är det naturligt att även högskolan ska spela en större roll i det livslånga lärandet. Yrkesverksamma tjänstemän efterfrågar korta flexibla kurser på deltid och distans så att det går att kombinera studier och arbete, det visar en undersökning som TCO har låtit SCB göra.

Det behövs en genomtänkt kompetens- och omställningspolitik på både nationell och regional nivå. TCO föreslår att högskolan får ett omställningsuppdrag som leder till att:

1) Högskolan och yrkeshögskolan erbjuder relevanta kurser också på andra orter än där lärosätena ligger, till exempel i samarbete med kommunernas lärcentra.

2) Högskolan och yrkeshögskolan får ett särskilt uppdrag och resurser att anordna flexibel utbildning som passar yrkesverksamma som vill studera hel- eller deltid, till exempel på distans. TCO:s utbildningsindex visar på stora regionala skillnader. Boende i Västernorrlands län har sämre tillgång till utbildningsmöjligheter än exempelvis de som bor i grannlänet Västerbotten.

Svensk arbetsmarknad är inte statisk. Varje år omsätts cirka 900 000 jobb, knappt 430 000 försvinner och 515 000 tillkommer. Vi måste matcha en föränderlig arbetsmarknad med ett mer tillgängligt utbud av utbildning.

Utbildning för yrkesverksamma bidrar till en bättre matchning på arbetsmarknaden och bör vara  en del av högskolans kärnuppdrag. Det ska då gälla för hela landet.

Therese Svanström, TCO:s ordförande

Maj-Lis Persson, ordförande TCO Mellersta Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel