Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stefan Dalin: Skattehöjningen i Timrå var ingen lätt väg att ta – men i nuläget den rätta

 
Sparkraven i Timrå kommun
Visa alla artiklar

Signaturen "Erik" anser i en insändare i ST 1 november att den skattehöjningen Timrå kommun beslutat om är "helt fel väg att gå”. I ett försök att styrka sin uppfattning påstår han att "Jämför man Timrå med en lågbeskattad kommun behöver en Timråbo avstå en månadslön [mer] (före skatt)”.

Det stämmer inte. Visst, Timråborna och alla andra som bor i Norrland har betydligt högre kommunalskatt än de som exempelvis bor i Österåker, men skillnaden motsvarar på inga vis en månadslön.

Upplysningsvis: I Timrå är medellönen 24 300 kronor i månaden, med andra ord innebär skattehöjningen att skatten ökar med 230,85 kronor i månaden.

Två andra argument som ”Erik” använder sig av är den så kallade Lafferkurvan samt hans uppfattning om att "30 procent skatt är optimalt". Vad det gäller den förstnämnda finns det idag ingen seriös nationalekonom som uttalar sitt stöd för den. Och uppfattningen att 30 procent skatt är optimal måste "Erik" naturligtvis få ha, men den utgör ingenting annat än ett personligt tyckande.

"Erik" hävdar också att "När det gäller lokaler är väl de flesta medvetna om svarta hål som Timrå tvingas vara extremt kreativa med när det gäller fortlevnad". Jämte det framhärdar han att kommunens "Kostymen är helt enkelt för stor" samt att kritiken rörande det "funnits länge och ofta preciserats".

Genomgående för insändaren är att i den påstås det saker som inte stämmer, vilket innebär att "Erik" inte kan peka på någonting konkret som styrker hans uppfattningar. Därför försöker han få dessa att framstå som allmänna uppfattningar och sanningar.

Men "Erik", återkom gärna med en redogörelse där du konkretiserar samt härleder dina påståenden och utsagor. Jag väntar med spänning.

Orsakerna till kommunens ekonomiska underskott är flera. En är att vissa verksamhetsområden har ett för högt kostnadsläge, något vi arbetar med att få ner. Men i huvudsak förklaras det av att: Andelen barn, unga och äldre ökar, vilket driver på kostnaderna för skola, vård och omsorg. Ett minskat statligt stöd, Försäkringskassans övervältring av kostnader på kommunerna samt en vikande konjunktur.

Vi inom majoriteten, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, valde att höja skatten därför att vi prioriterar Timråbornas välfärd. Därför att vi vill att Timrå också i fortsättningen ska vara en attraktiv kommun att bo och leva i. Det var inget lättvindigt eller enkelt val, men det var nödvändigt. I ett läge där vi hade att välja mellan drastiska nedskärningar av den kommunala välfärden eller att höja skatten var det förstnämnda inget alternativ, eftersom det uteslutande slår mot låginkomsttagare och de som har det sämst.

Skattehöjningen gör det också möjligt att fokusera på ett långsiktigt och hållbart omställningsarbete där målet är en stark och sund ekonomi samt verksamheter som håller hög kvalitet och är effektiva.

Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel