Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stenstaden i Sundsvall behöver ingen "ny årsring"

I skrivande stund pågår planer på ett hotell på Finnkajen som ska "kontrastera" mot Stenstaden. Jag har bara en sak att säga om detta. Det är en värdelös idé! Räckte det inte med Stordalens 60-tals pastisch?

Ett elva våningar högt hotell, liknande visionbilden, passar inte in i landskapet. Än mindre "alternativa gestaltningsgrepp". Men det modernist-resonemang som gör mig mest upprörd är "bilda en ny årsring".

Det gör mig arg, dels för att det nästan alltid innebär en grov förfulning, dels för att det är botaniskt inkorrekt. När en trädstam växer på bredden bildas den nya årsringen i kanten.

Om Sundsvall vore genomskärningen av en trädstam så är Finnkajen alldeles invid kärnveden och om något främmande ämne växer fram i kärnveden på ett riktigt träd kan det i värsta fall dö, på samma sätt som hotellet förstör sekelskiftesmiljön.

I många andra europeiska länder går det minsann bra att bygga vackert på nytt, så varför inte i Sundsvall?

Låt istället Stenstaden breda ut sig och bilda nya årsringar som inte parasiterar kärnveden. Någon ny årsring mitt i centrum behövs inte, bara en utvidgning av Stenstaden.

Staden ska byggas för människorna som ska stå ut med den från dag till dag, inte för att en begränsad grupp av byggnadsantikvarier ska strosa runt och "läsa av årsringarna".

Ps. Jag är inte medlem i Arkitekturupproret, bara en trekvartshjärtad följare.

Låt Sundsvall förbli vackert

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel