Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stenstan har blivit ett museiföremål – låt stan få liv genom ny modern arkitektur

Med anledning av insändaren "Stenstaden i Sundsvall behöver ingen ny årsring", som handlar om det eventuella, planerade hotellbygget på Finnkajen.

Så fort det planeras någon form av nybyggnation eller förändring inom Sundsvalls kommun så får belackarna bränsle nog för att börja skriva insändare, framför allt när det gäller Stenstan.

Stenstan har blivit ett museiföremål som man på något sätt inte får röra, eller ens i närheten, får bygga något nytt intill.

Lyft blicken och titta er runt på hur ser det ut i andra städer - både i och utanför Sverige. Ta Stockholm, Malmö eller London som exempel. Där blandar man ny innovativ arkitektur med äldre bebyggelse utan att det stör nämnvärt. I Malmö så finns det exempel på där man byggt på äldre byggnader med moderna glasfasader i väldigt offensiv arkitektur.

Visst består Stenstan av vackra byggnader, men hur mycket liv och rörelse är det där? Inte nämnvärt vill jag påstå. I debatten får man också för sig att folk från när och fjärran vallfärdar till Sundsvall för att titta på Stenstan och att Stenstan är av ett riksintresse. Riksintresset finns möjligen hos någon som är intresserad av arkitektur, men knappast hos gemene man.

Återigen, ett museiföremål som ingen för röra, eller ens prata illa om!

Nej, låt stan få liv genom att bygga nytt och blanda den äldre arkitekturen med ny modern arkitektur, både i och runt Stenstan!

En stad måste ju utvecklas för att locka till sig nya invånare. I Sundsvall har det stått still i många år, både vad gäller utveckling och ökning av invånarantalet. Nu händer det däremot saker både här och där, vilket är behövligt. Om 100 år så kommer man säga att det vi bygger idag är vackert. Allt har med andra ord "allt har sin tid och plats"!

Många av klagomålen är åldersrelaterade. Ta som exempel aktionsgruppen som bildades mot skyskrapan på torget. Den bestod knappast av ungdomar och de under medelåldern.

Nej, låt de yngre få vara med och utforma staden och tycka till. Vi andra, som är äldre, har väl redan fått vår beskärda del av staden och får vara nöjda med "hur den sett ut".

Lyft blicken

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel