Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stjärnuppbåd av kulturkändisar och ex-elever tar strid för kulturskolan: "Rena slakten"

 
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

Helen Sjöholm, Anna Stadling, Jens Assur, Martin Fröst, Liv Mjönes... Nu tar Sundsvalls kulturkändisar strid mot nedskärningarna av Sundsvalls Kulturskola – där många av dem varit elever. "Är det så här du vill bli ihågkommen, Peder Björk?" skriver de.

Att kulturlivet drabbats hårt i dessa tider kan knappast ha undgått någon. Vi, som alla är verksamma inom kultursektorn, både i Sverige och andra länder, har på nära håll fått se vilka enorma konsekvenser karantän och nedstängningar fått för musik-, teater- och konstliv. Att vi samtidigt ser hur människor längtar efter att själva få - eller se andra - musicera, spela teater och skapa konst fyller oss med hopp; coronakrisen har verkligen visat vilket enormt behov av kultur som finns i alla delar av vårt samhälle.

Några som drabbas extra hårt i dessa tider är alla unga killar och tjejer som inte får möjlighet att spela musik, dansa, sjunga, spela teater eller måla tillsammans med sina kamrater och under ledning av välutbildade lärare. Sundsvall är inte den enda kommun som under coronakrisen tvingats pausa ordinarie kulturskoleverksamhet, vilket vi har full förståelse för sett till myndigheternas rekommendationer.

Våra namn och ansikten har många gånger använts för att visa på vad Sundsvall kan och vill åstadkomma.

Något vi dock har oerhört svårt att förstå är hur det samtidigt kan komma ett förslag från tjänstemän på kommunen att skära ned kulturskolans budget med närmare en tredjedel, vilket skulle vara ett dråpslag mot den fantastiska verksamhet som betytt så mycket för Sundsvalls kommun.

I fjol firade kulturskolan 60 år och visade då vilken vital och viktig aktör man är; eleverna är fler än någonsin, söktrycket blir bara hårdare och exemplen bara fler på personer som, tack vare den grund som lagts på kulturskolan, kan försörja sig på och sprida musik och andra konstformer i Sverige och världen. En satsning på kulturskolan hade varit en rimlig 60-årspresent. I stället föreslås nu en veritabel slakt på den kanske mest välfungerande kommunala verksamhet som Sundsvall har.

De flesta av oss som skriver under den här debattartikeln har tagit våra första steg som kulturutövare på Sundsvalls kulturskola. Vi har haft förmånen att, under ledning av engagerade och pedagogiska lärare, inte bara utveckla oss inom olika konstformer, utan också fått träna oss i att samarbeta med andra, utmana oss själva och lösa problem - och samtidigt haft väldigt, väldigt roligt.

En kommun som skär ned sin kulturskoleverksamhet med en tredjedel har för alltid förlorat rätten att prata om sig själv som en kulturstad.

Vi har varit stolta över att säga att vi fått vår utbildning i Sundsvall och aldrig missat ett tillfälle att berätta om vår bakgrund. Det brukar inte Sundsvalls kommuns politiker och marknadsförare heller låta bli att göra; våra namn och ansikten har många gånger använts för att visa på vad Sundsvall kan och vill åstadkomma. För oss känns det dock, med tanke på det framlagda förslaget, väldigt märkligt. En kommun som skär ned sin kulturskoleverksamhet med en tredjedel har för alltid förlorat rätten att på något sätt prata om sig själv som en kulturstad där musik, konst och drama uppmuntras och utvecklas.

Vi hoppas och tror att kommunalrådet Peder Björk och hans kolleger inte vill gå till historien som politikerna som krossade en fantastisk kulturell verksamhet som byggts upp under mer än sex decennier, och att man ser till att förpassa det ogenomtänkta och bakåtsträvande förslaget dit där det hör hemma, nämligen längst ner i papperskorgen. 

Än finns det tid att göra det som inte bara är rätt, utan helt nödvändigt, för vår hemstad.

Helen Sjöholm, sångerska och skådespelerska

Martin Fröst, klarinettist

Pija Lindenbaum, barnboksförfattare

Liv Mjönes, skådespelerska

Anna Stadling, artist och sångerska

Britta Byström, tonsättare

Christian Beijer, konstnär

Christina Larsson Malmberg, operasångerska

Elin Ek, TV-producent och författare

Gustav Danielsson, filmregissör och filmfotograf

Erik Rönmark, saxofonist och orkesterchef

Fredrik Burstedt, dirigent och violinist

Lars Jönsson, pianist och högskolelärare

Lisa Henningsohn, operasångerska

Gotte Ringqvist, barnneurolog och folkmusiker

Daniel Burstedt, oboist

Göran Rudbo, artist och musikproducent

Emma Ahlberg Ek, folkmusiker och riksspelman

Henrik Nordén, saxofonist

Lars Bygdén, musikartist

Pernilla Backlund, organist

Daniel Ek, gitarrpedagog och folkmusiker

Jens Assur, fotograf och regissör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel