Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stöde hälsocentral en väl fungerande verksamhet – varför ska den slås sönder?

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Efter att tagit del av ST:s artikel om att göra Stöde HC till filial till Matfors fylls jag av förvåning, förtvivlan och enorm ilska.

Att det måste ske besparingar är ju det inget tvivel om, men hur resonerar man på Region Västernorrland? Hur mycket skulle man spara på detta nytänkande?

Mellan valen haglar slogans av alla de slag. Hela Sverige skall leva! En levande landsbygd! Satsa på primärvården! Avlasta akuten! Etcetera. Vad händer mellan valen?

Enligt min uppfattning är Stöde hälsocentral ett skolexempel på en väl fungerande hälsocentral. Här finns bemanning, kontinuitet, kunskap, en klok hushållning av skattemedel, som faller inom ramen för budget. Skall då denna hälsocentral slås sönder?

På Matfors hälsocentral försvinner den ena efter den andra. Hur många fast personal finns där? Var är kontinuiteten där? Kommer man som Stödebo vid sjukdom att åka till Matfors? Troligast åker man direkt till akuten. Ett moment 22!

Har aldrig någon funderat på vad skillnaderna är mellan de två hälsocentralerna? Borde det inte vara så att Stöde hälsocentral kan ta över patienter från Matfors?

Vad är det som gör Stöde hälsocentral så bra? Denna skulle ju kunna utgöra ett riktmärke för en bra fungerande hälsocentral. Vad kan man lära av Stöde hälsocentral och med denna lärdom föra vidare till andra hälsocentraler i regionen?

Om det föreslagna beslutet om ändring av hälsocentralen i Stöde och Matfors genomförs har ni med intill visshet gränsande sannolikhet krattat manegen för anställning av framtida sjukvårdspersonal på ett synnerligen avskräckande sätt.

Inte nog med det, ni utarmar bygden på hopp och framtidstro.

Tänk om! Tänk rätt! Bygg på det som fungerar och är bra!

Stig R

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel